Companiile de zbor americane interzic valiza inteligentă la bord: bateriile sunt riscante

Liniile aeriene americane au lansat o alarmă cu privire la riscurile bateriilor valizelor inteligente. Primul avertisment vine de la American Airlines: "Sau sunt scoase, sau valizele inteligente nu vor fi autorizate în cală". Pentru alţi transportatori nici chiar în cabină.
 
Super valiza Floatti
Super valiza Floatti (Kickstarter)

Alarmă smart bag în aeroporturile din SUA. Valizele inteligente, cele echipate cu senzori GPS pentru a fi urmărite, adesea sunt echipate cu baterii cu litiu-ion (Li-ion), utilizate ca sursă pentru a reîncărca propriul gadget. Un mecanism foarte util într-o călătorie lungă. "În acest an vor fi un cadou de sărbători foarte popular", scrie American Airlines, "dar bateriile valizelor pot reprezenta un risc atunci când sunt încărcate în avioane".

Unele modele precum Travelmate au chiar şi un motor electric care le permite să-l urmeze pe proprietar sau alte sisteme inteligente, cum ar fi încuietori electronice şi cântar integrat. Toate acestea necesită energie, furnizată de aşa-numitul poker bank încorporat în structura valizei inteligente.

În urma incidentului nefericit cu telefonul Galaxy Note 7 Samsung, când bateria a luat foc la bordul unui avion, acum companiile aeriene sunt îngrijorate de faptul că ceva similar - supraîncălzire sau incendiu, care, de altfel, în cală ar fi şi mai greu de observat – s-ar putea întâmpla chiar şi cu aceste obiecte.

De aceea, transportatorii au început să furnizeze indicaţii specifice. American Airlines a fost prima companie aeriană: la 1 decembrie a anunţat o nouă regulă ce prevede ca pasagerii să înlăture, dacă este posibil, bateriile din valizele inteligente, dacă trebuie să le îmbarce în cală. Dacă sunt transportate în cabină, nu este necesar, atâta timp cât valizele sunt dezactivate. Delta şi Alaska Airlines au emis indicaţii similare, care vor intra în vigoare începând cu data de 15 ianuarie 2018.

Regula este întotdeauna aceeaşi: scoateţi bateriile. În ultimele două cazuri, şi anume Delta şi Alaska, indicaţiile sunt şi pentru bagajele de mână destinate transportului în cabină.

Instrucţiuni asemănătoare vor anunţa în curând şi companiile United şi Southwest Airlines. Deci, 80% din traficul american va fi afectat de noua politică. Începând din 2018, turiştii din Europa trebuie să înceapă să ţină cont de noile reguli.

Problema este că în multe modele, cum ar fi popularul Bluesmart, dar de asemenea, AwayBarracuda sau Samsonite, bateria nu poate fi înlăturată.

Problema îi priveşte acum pe producătorii valizelor inteligente care vor trebui să demonstreze companiilor aeriene că acestea nu sunt nici periculoase, nici inflamabile. În caz contrar, mii de valize vândute vor fi inutile pentru călătorie şi companiile vor trebui să proiecteze modele noi care să permită separarea bateriilor.

Federal Aviation Administration comunică de asemenea că indicaţiile companiilor „sunt în conformitate cu instrucţiunile agenţiei federale, respectiv de a nu transporta acumulatori litiu-ion în cală“, a declarat un purtător de cuvânt.

Articole de referinţă: Forbes, CNN

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură