Comitet al PE introduce legislaţie pentru roboţi. Două avertismente

Componente integrate
Componente integrate (Pix-a-bay)

Prognozând o eră a roboţilor autonomi tot mai apropiată, o comisie a Parlamentului European a aprobat o propunere legislativă de acordare a “cetăţeniei electronice” roboţilor şi produselor care au inteligentă artificială. Acest statut include drepturi şi responsabilităţi – precum şi un buton de eliminare.

Comitetul a votat cu 17 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri o propunere scrisă de un deputat din Luxemburg, împărtăşeşte părerea că roboţii, boţii şi alte produse cu inteligenţă artificială vor produce o nouă revoluţie industrială.

Astfel că documentul cere crearea unei noii agenţii europene care să stabilească reguli pentru reglementarea activităţii produselor cu inteligenţă artificială.

Propunerea legislativă arată că nivelurile în creştere de autonomie a roboţilor fac ca vechea legislaţie să fie învechită. Expunerea de motive arată că va deveni necesar ca roboţii, dar mai ales producătorii lor, să fie responsabili pentru consecinţele acţiunilor produselor lor.

Regulile vor afecta inclusiv producătorii de inteligenţă artificială, care conform noilor regulamente, vor trebui să îşi construiască produsele astfel încât acestea să poată fi controlate. Acest lucru include existenţa unui buton de terminare, care să permită oprirea imediată a activităţilor robotului, inclusiv de la distanţă.

Documentul arată că roboţii şi automatizarea constantă va continua să ocupe un segment tot mai important al pieţii muncii – dar că, cel puţin în unele cazuri cum ar fi curăţarea de produse toxice şi poluanţilor- acest lucru poate fi benefic.

Deşi raportul susţine că roboţii nu vor înlocui complet oamenii în ceea ce priveşte forţa de muncă, şi că cele două segmente vor coexista, (nu este clar în ce măsură şi cât de benefic va fi acest lucru pentru omenire, mai ales că guvernele vor trebui să ofere în continuare asistenţă cetăţenilor lor) totuşi autorii trag un semnal de alarmă, afirmând că „până la urmă există posibilitatea ca după zeci de ani de dezvoltare a inteligenţei artificiale, aceste produse să depăşească nivelul intelectual al oamenilor, într-o asemenea manieră, încât, dacă nu suntem pregătiţi, vom pierde controlul asupra creaţiilor noastre şi, drept consecinţă, asupra viitorului şi supravieţuirii noastre ca specie”.

Raportul mai atrage atenţia asupra creşterii productivităţii, un rezultat al acestei evoluţii, şi asupra problemei distribuţiei bogăţiei şi influenţei rezultate ca urmare.

Acest punct de vedere este surprinzător de similar cu cel al celebrului fizician Stephen Hawking, care a atras atenţia asupra efectului potenţial letal al lăcomiei umane şi al automatizării – care creşte productivitatea umană. Efectul celor doi factori, este în opinia fizicianului, crearea unei oligarhii globaliste care va avea efecte dezastruoase în ceea ce priveşte inegalitatea în societate.

În opinia lui Hawking, un sistem economic guvernat pe baza de maşini automate poate fi potenţial mai periculos pentru omenire decât roboţii ucigaşi ilustraţi în filmele de la Hollywood.

“Dacă maşinile vor produce toate lucrurile de care avem nevoie, felul în care va arăta societatea va depinde de modul în care sunt distribuite produsele şi bogăţia rezultată ”scrie Hawking.

„Există două variante: prima ca toţi vom putea să ne bucurăm de o viaţă luxoasă si comodă, în cazul în care bogăţia produsă de maşini va fi împărţită. A doua variantă ar fi ca producătorii şi proprietarii acestor maşini să facă lobby împotriva distribuirii – caz în care omenirea va deveni extrem de mizerabilă. Iar evoluţia de până acum pare să favorizeze cea de-a doua opţiune, tehnologia până în prezent fiind un factor care a agravat inegalităţile din ce în ce mai mari”.