Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru poluare

Comisia Europeană şi-a intensificat măsurile împotriva a 7 state membre, printre care şi România, care au încălcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferică şi cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule.
.
. (pixabay)

Comisia a decis să trimită Franţa, Germania, Ungaria Italia, România şi Marea Britanie în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite privind calitatea aerului şi neadoptarea măsurilor corespunzătoare, pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori.

De asemenea, Comisia a decis să adreseze scrisori suplimentare de punere în întârziere (o cerere oficială de informaţii - n.r) - Germaniei, Italiei, Luxemburgului şi Marii Britanii pe motivul că au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită la dioxidul de azot (NO2) şi neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori, iar Ungaria, Italia şi România sunt trimise în faţa Curţii de Justiţie din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter - PM10). Valorile-limită stabilite în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 şi, respectiv, 2005.

Cele 6 state membre nu au prezentat măsuri credibile, eficace şi la timp pentru a reduce poluarea în cadrul limitelor convenite şi cât mai curând posibil, aşa cum impune legislaţia UE. Prin urmare, Comisia a decis să treacă la acţionarea lor în justiţie.

Referitor la această decizie, Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a declarat: „Decizia de a trimite statele membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor. Am spus că actuala Comisie este o Comisie care oferă protecţie. Decizia noastră este o concretizare a acestei promisiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în faţa Curţii de Justiţie au primit suficiente „ultime şanse” pentru a remedia situaţia. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetăţeni într-un timp mult mai scurt".

Potrivit statisticilor, calitatea vieţii multor cetăţeni ai UE este în continuare afectată într-un mod inacceptabil, poluarea atmosferică fiind direct responsabilă pentru boli cronice şi grave precum astmul, tulburările cardiovasculare şi cancerul pulmonar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne