Comandant militar libian de rang înalt aflat într-o nouă vizită la Moscova

Puternicul comandant militar libian Khalifa Haftar va călători duminică la Moscova.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Lev Dengov, şeful grupului de contact al Rusiei cu Libia, a fost citat vineri ca afirmând că Haftar va discuta „chestiunea eventualei sale întâlniri cu premierul” guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj.

Dengov a declarat agenţiei de ştiri Interfax că „vor fi puse întrebări relevante privind reconcilierea părţilor şi soluţionarea conflictului” în timpul discuţiilor, care au loc după ce Sarraj şi Haftar au căzut de acord luna trecută asupra unei declaraţii comune, cu 10 puncte, privind o nouă iniţiativă de pace.

Libia cea bogată în petrol a fost cuprinsă de haos odată cu înlăturarea de la putere a dictatorului Moammer Gaddafi în 2011, iar în prezent diversele puteri regionale susţin taberele opuse care se luptă pentru putere.

Guvernul de uniune naţională al lui Sarraj se află în capitala Tripoli, în timp ce un guvern rival aliat cu Haftar îşi are sediul în oraşul estic Bayda.

Haftar, liderul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene, a vizitat Moscova de două ori în 2016 şi a fost primit pe un portavion rusesc în largul coastei Libiei în ianuarie 2017, alimentând speculaţiile că Moscova încearcă să îşi extindă influenţa în ţara nord-africană.