Coloane de tractoare s-au răspândit în Catalonia în sprijinul referendumului

Sunt mobilizate un total de 2.150 de tractoare, dintre care 400 au ajuns în centrul Barcelonei.
În imagine, fermierii au ajuns în Place Universitat de Barcelona unde au fost primiţi de către studenţi
În imagine, fermierii au ajuns în Place Universitat de Barcelona unde au fost primiţi de către studenţi (La Vanguardia/David Airob)

Fermierii catalani, numiţi payeses, au decis să aibă partea lor de protagonişti în apărarea referendumului de la 1 octombrie din Catalonia, Spania. Diferite coloane de tractoare, convocate de Assemblea Pagesa şi de sindicatul agricol Unio de Pagesos şi JARC, au plecat vineri dimineaţă, 20 septembrie a.c., din mai multe oraşe din Catalonia (Manresa, Vic, Igualada, Tarragona, Tortosa, Lleida, Valls, Reus, Falset, Figueres, Girona sau Ripoll, printre altele) să ceară ca poporului catalan să-şi poată exercita duminică dreptul de autodeterminare, relatează publicaţia La Vanguardia.

Potrivit cifrelor raportate de Unio de Pagesos, s-au mobilizat 2.150 tractoare în toată Catalonia, dintre care 400 au ajuns în capitala Barcelona, 100 la Tortosa, 1.000 la Tarragona, 150 la Manresa şi 500 la Girona. Obiectivul marşului fermierilor, “marxes payeses” în catalană, au fost delegaţiile provinciale şi sub-delegaţiile provinciale ale Guvernului spaniol, şi chiar delegaţiile regiunii capitalului financiar, cum ar fi Manresa. Pe tractoare se aflau sloganuri scrise, de genul „Votarem” sau „democraţie”.

Imaginea zilei în Barcelona: momentul în care tractoarele sosesc până la clădirea veche a Universităţii Barcelona, iar payeses sunt primiţi de sutele de studenţi care ocupă universitatea de mai multe zile.

Unii studenţi, inclusiv figuri politice, cum ar fi fostul adjunct de la Candidatura d'Unitat Popular, CUP, David Fernandez, s-au alăturat marşului, care s-a oprit pe o stradă din apropierea sediului central al delegaţiei guvernului în Catalunya.

Payeses au citit o declaraţie prin care susţin referendumul şi condamnă „atacul” la drepturile fundamentale. Manifestul a fost semnat de Unio de Pagesos, JARC şi Federació de Cooperatives din Catalonia, şi a primit sprijin din partea entităţilor, cum ar fi Porcat, Asoprovac Catalonia, DOP Siurana, Federació d’Associacions de Cunicultors din Catalonia şi Associació de Viticultors din Penedès.

Mobilizarea rurală era activă deja de o săptămână. În weekend-ul trecut, mai mult de o mie de tractoare au blocat oraşul Lleida, într-o demonstraţie de forţă. Sindicatele agricole consideră că este necesar să se protesteze împotriva "încălcării drepturilor civile; apărarea democraţiei şi împotriva arestării funcţionarilor publici".

Pregătiri pentru marş în Sant Boi del Llobregat, Catalonia
Pregătiri pentru marş în Sant Boi del Llobregat, Catalonia (La Vanguardia/David Airob)

Marşul fermierilor, “marxes payeses” , s-a remarcat prin caracterului său festiv. Adunarea Pagesa, însă, i-a chemat pe payeses să apere cu tractoarele lor secţiile de votare, în cazul în care este ameninţată deschiderea acestora, relatează aceeaşi publicaţie.

Reamintim că votul programat duminică 1 octombrie 2017 în Catalonia a fost declarat ilegal de instanţele spaniole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe