Codurile penale intră în zodia PSD-ALDE. Comisia Iordache, acuzată că pregăteşte mutilarea Justiţiei

Deşi stabilise iniţial că nu va lucra în zilele de doliu naţional, Comisia Iordache a decis să intre totuşi în acţiune şi ia în primire Codurile penale. În acest context, au apărut o serie de amendamente extrem de controversate care, potrivit experţilor în penal, vor avea un efect devastator asupra justiţiei dacă vor fi adoptate.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

După ce a terminat cu legile Justiţiei, Comisia parlamentară specială condusă de artizanul OUG 13, pesedistul Florin Iordache, a trecut joi la propunerile de punere în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale, urmând să se discute inclusiv despre redefinirea abuzului în serviciu.

În acelaşi timp, Comisia Iordache va avea în vedere şi transpunerea directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces.

Dintr-o analiză hotnews, care a consultat o serie de experţi în drept penal, reiese că, folosindu-se de pretextul transpunerii directivei UE, PSD şi ALDE, dar şi UDMR şi PNL într-o mai mică măsură, au depus o serie de amendamente la codurile penale care par să fie gândite cu dedicaţie pentru salvarea unor categorii anume de inculpaţi, limitează drastic mijloacele de probă şi reprezintă intimidări evidente la adresa anchetatorilor.

Vorbim despre o "limitare gravă" a atribuţiilor şi mijloacelor de anchetă ale procurorilor şi au efect distrugător asupra justiţiei penale.

Comisia Iordache are pe masă amendamente potrivit cărora judecătorii nu vor mai avea voie să comunice condamnările de la instanţele inferioare, procurorii şi judecătorii care comunică public despre fapte şi persoane care sunt cercetate sau judecate pot ajunge la închisoare, corupţii nu vor mai putea fi arestaţi preventiv şi nici aduşi cu mandat de aducere, după 6 luni nu mai poate fi redeschis niciun dosar penal, autodenunţul este eliminat, iar denunţurile descurajate şi multe altele.

"Toate instrumentele folosite de procurorii anti-corupţie vor deveni ilegale. Chiar şi comunicarea publică a faptelor şi a numelor persoanelor care le-au săvârşit va deveni infracţiune. Grav este că, în încercarea lui Liviu Dragnea şi a clicii PSD de a opri orice anchetă împotriva lor, vor îngreuna şi misiunea procurorilor care anchetează hoţi, violatori sau criminali. Modificările la legile penale anulează însăşi ideea de justiţie. Se pregăteşte mutilarea DNA şi secretizarea actului de justiţie", a declarat deputatul USR Claudiu Prisnel.

Pentru mai multe detalii despre amendamentele analizate de hotnews intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne