Coaliţia condusă de SUA loveşte forţe siriene în sudul ţării

Coaliţia condusă de SUA a lansat un nou val de lovituri aeriene împotriva forţelor care susţin guvernul preşedintelui Bashar al-Assad în sudul volatil al Siriei, în ceea ce pare a fi cel mai recent semnal al amplificării tensiunilor în zonă.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Coaliţia a susţinut într-o declaraţie publicată marţi că forţele siriene au pătruns în aşa-zisele zone de siguranţă, sau de reducere a conflictului, în apropierea graniţelor cu Iordania şi Irak, în ciuda mai multor avertismente.

“În ciuda avertismentelor anterioare, forţele pro-regim au pătruns în zona de siguranţă cu un tanc, artilerie, arme antiaeriene, vehicule tehnice înarmate şi peste 60 de soldaţi”, potrivit declaraţiei.

“Coaliţia a lansat mai multe avertismente prin linia specială de comunicare înainte să distrugă două piese de artilerie, o armă antiaeriană şi să deterioreze un tanc”, se adaugă în declaraţie.

Incidentul de marţi reprezintă cel de-al doilea caz în mai puţin de o lună în care forţele coaliţiei au atacat forţele guvernamentale siriene în regiune.

Într-un incident separat în aceeaşi zi, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a declarat că 21 de civili au fost ucişi în timpul unui atac aerian american în timp ce încercau să fugă din oraşul nordic Raqqa, controlat de grupul jihadist Statul Islamic. Grupul a precizat că printre victimele civile s-au aflat femei şi copii.

“Numărul victimelor ar putea continua să crească, întrucât o parte dintre răniţi sunt în stare gravă”, a precizat grupul de monitorizare ce îşi are sediul în Marea Britanie.

Coaliţia condusă de SUA desfăşoară din septembrie 2014, fără autorizaţia Damascului sau fără un mandat ONU, lovituri aeriene în interiorul Siriei împotriva a ceea ce s-a declarat a fi ţinte ale grupului Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe