CNA a descins la Institutul Oncologic. Medic reţinut pentru luare de mită

Un medic din cadrul Institutului Oncologic de la Chişinău i-ar fi cerut unui bolnav incurabil câteva mii de lei pentru o intervenţie medicală urgentă.
Medic cerând mită (poză simbol)
Medic cerând mită (poză simbol) (cna.md)

Un medic urolog din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice „Institutul Oncologic" din Chişinău a fost reţinut marţi seară de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori, fiind bănuit de luare de mită. Acesta i-ar fi cerut unui bolnav incurabil 7000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală.

Potrivit CNA, acum o lună, medicul ar fi pretins de la denunţător 7000 de lei pentru a-l interna şi a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. La externare, medicul a insistat asupra achitării banilor pentru operaţie, dar şi pentru eliberarea documentelor necesare ce confirmă intervenţia chirurgicală, prescrierea în continuare a tratamentului medical şi monitorizarea lui până la însănătoşire.

Din cauză că nu ar fi avut toţi banii, denunţătorul i-ar fi transmis medicului doar 2000 de lei. Din acest motiv medicul ar fi atenţionat pacientul că doar atunci când îi va da restul banilor, îl va externa, îi va prescrie tratamentul necesar şi va continua să-i monitorizeze starea sănătăţii.

În baza faptelor descrise de către denunţător, CNA a iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă, iar în seara zilei de 13 februarie medicul a fost reţinut în momentul primirii celei de-a doua tranşe de bani. Urmare acumulării materialului probator, angajatul Institutului Oncologic a fost reţinut pentru 72 de ore şi în prezent se află în custodia CNA.

Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei MD şi cu privarea dreptului de a profesa pe un termen de la 5 la 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe