Cîţu: Subjugarea BNR, inevitabilă. Avem imaginea completă a planului diabolic de instaurare a dictaturii

De ce sare Liviu Dragnea cu gaşca lui de PSD-işti la gâtul BNR? Pentru că vor să dea vina pe Banca Naţională pentru dezastrul economic în care împing România. O bancă centrală subjugată politic ar însemna să apăsăm pe acceleraţie exact în momentul când ne apropiem de marginea prăpastiei, a avertizat senatorul Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Lecţia de economie pentru toţi! PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi alţi câţiva analfabeţi economici au început un atac fără substanţă economică asupra Băncii Naţionale a României, a scris luni, pe pagina sa de socializare, vicepreşedintele PNL Florin Cîţu.

Senatorul PNL susţine că "gaşca PSD-istă" are două motive pentru acest demers:

1. Înlocuirea guvernatorului BNR cu Florin Georgescu sau Liviu Voinea. Da, exact “specialiştii” care au venit cu taxa de solidaritate, taxa pe cifra de afaceri, supraacciza şi TVA defalcat.

2. Să dea vina pentru ce urmează, încetinirea creşterii economice, creşterea şomajului şi a deficitului bugetar, pe politica monetară.

"Dragnea, Tudose şi gaşca lor aruncă în spaţiul public următoarea idee: dobânzile cresc doar pentru că BNR şi băncile vor să şantajeze Guvernul. Mai simplu, BNR acţionează politic. BNR creşte dobânzile pentru a primi ceva la schimb din partea Guvernului. Iar băncile vor să se răzbune pe Guvern. Acesta este scenariul cu care vă intoxică acum. Ce se întâmplă în realitate. În realitate, în sfârşit, BNR îşi face treaba. De la începutul anului Guvernul PSD a crescut cheltuielile cu pensiile, ajutoarele sociale, salariile din sectorul bugetar şi salariul minim pe economie. În acelaşi timp a tăiat investiţiile", a declarat Cîţu.

Potrivit vicepreşedintelui PNL, ritmul cu care au crescut cheltuielile nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în economia reală, procentele au fost alese doar pe criterii electorale.

"Care este efectul acestor măsuri? Cererea de bunuri şi servicii a crescut mult mai rapid decât producţia de bunuri şi servicii. Nu mai este un secret pentru nimeni (poate doar pentru PSD-işti) că în această situaţie preţurile cresc pentru a echilibra cererea şi oferta. Şi asta s-a întâmplat. Au crescut preţurile măsurate de indicele preţului de consum. A crescut, mai precis s-a dublat, şi deflatorul care estimează toate preţurile din economia internă. În plus, încă din februarie BNR estimează o depăşire a ţintei de inflaţie de 2.5%, deja din 2018", a continuat Cîţu.

Senatorul susţine că a estimat încă de la începutul acestui an că implementarea programului de guvernare al PSD duce la creşterea preţurilor (inflaţie). În acelaşi timp a atras atenţia (a criticat) BNR că dacă nu începe să retragă lichiditatea din piaţă (să crească dobânzile) va pune paie pe foc şi va contribui la creşterea preţurilor alături de PSD.

"Aici ajungem la ROBOR. La ce mă refeream atunci? Exact la ROBOR. Dobânzile din piaţa interbancară, mai ales cele de până la 6 luni, erau cu mult sub dobanda de politică monetară. Asta însemna că politica monetară era stimulativă. Împreună cu o politică fiscală iresponsabilă nu putea decât să ducă la dezastru economic. În sfârşit în luna august guvernatorul BNR a anunţat că începe să retragă lichiditatea din piaţă pentru a aduce dobânzile din piaţa interbancară la nivelul dobânzii de politică monetară! Pentru trompetele lui PSD, ce se întâmplă acum cu ROBOR a fost anunţat de câteva luni bune! Ştiu, nu vă pricepeţi şi nici nu vă interesează dar ăsta este adevărul", a precizat Cîţu.

Mai mult, în opinia politicianului liberal, este o mişcare ce s-ar putea să fie târzie pentru ca inflaţia din ţara noastră să nu ajungă la 5% anul viitor.

"Totuşi, trebuie să remarc faptul că BNR în sfârşit a decis să lupte cu presiunile inflaţioniste din economie. Tot pentru trompetele PSD-iste, faptul că dobânda a început să crească în piaţa interbancară în acest context economic reprezintă o dovadă că BNR mai are o fărâmă de independenţă. În niciun caz nu este o dovadă că vrea să şantajeze Guvernul. Dar de ce sare Dragnea cu gaşca lui de PSD-işti la gâtul BNR? Simplu. Creşterea ROBOR reprezintă primul semn că ne aflăm la vârful acestui ciclu economic. După ce ROBOR ajunge la 1.75% urmează creşterea dobânzii de politică monetară la 2%. Bineînţeles că va creşte şi ROBOR tot la 2%. Şi tot aşa dobânda va creşte până când estimările de inflaţie vor arăta o rată a inflaţiei în doi ani la 2.5%. Acum este aproape de 4%, asta înseamnă că dobânzile vor continua să crească în următoarele 12 luni", a argumentat Cîţu.

Senatorul PNL estimează că dobânda de politică monetară şi implicit ROBOR la 3 luni vor ajunge la 4% în 2018.

"Costul pentru reducerea inflaţiei viitoare este o creştere economică mai mică. Dacă BNR mai aşteaptă mult s-ar putea ca acest cost să fie o recesiune. Ca o paranteză, da, se putea reduce rata inflaţiei şi printr-o competiţie mai mare. Dar nu este cazul având în vedere politicile naţionalist-intervenţioniste ale Guvernului PSD. Dragnea şi PSD vor să dea vina pe BNR pentru scăderea în perioada următoare a dinamicii creşterii economice. Nu vor că românii să dea vina pe PSD-işti şi măsurile lor devastatoare pentru economie. Această gaşcă oportunistă şi iresponsabilă care ne conduce astăzi vrea să se spele pe mâini de dezastrul economic în care împinge România", a afirmat Cîţu.

În opinia liberalului, pesediştii folosesc toate mijloacele de comunicare şi o armată de comunicatori (trompete), înrolaţi sau nu în PSD, pentru a vă convinge că dobânzile cresc acum pentru că BNR le vrea lor răul.

"NU! Dobânzile cresc pentru că Dragnea şi PSD sunt iresponsabili şi interesaţi doar de propriul buzunar. Dobânzile cresc pentru că economia liberă (un concept total străin PSD-iştilor) estimează creşteri de inflaţie în urma măsurilor Guvernului din ultimele 8 luni (şi mai ales cele anunţate pentru 2018) şi atunci investitorii cer protecţie pentru banii lor (adică dobânda mai mare). BNR îşi face în sfârşit treaba. Cam târziu dar dacă acţionează cu fermitate s-ar putea să vedem o aterizare lină şi nu o prăbuşire ca în 2008. Independenţa BNR este acum pusă la încercare. Nu este vorba aici de Mugur Isărescu şi de răfuieli personale. Este vorba despre o situaţie care ne afectează pe toţi!", a punctat Cîţu.

Alternativa pe care o vrea Dragnea este, a continuat senatorul PNL, o bancă centrală subjugată politic (condusă de Georgescu-Voinea-Gherghina), ceea ce ar însemna să apăsăm pe acceleraţie exact în momentul când ne apropiem de marginea prăpastiei.

"De aceea trebuie să ne opunem atacului ticălos al lui Tudose asupra BNR. Nu pentru că unora ne place sau nu guvernatorul (în continuare cred că politica monetară nu este optimă pentru condiţiile economice actuale). Dar pentru că alternativa înseamnă aruncarea României într-o criză mai mare ca cea din 2008!

P.S. Preluarea BNR de PSD este inevitabilă, în opinia mea. Iar prin această preluare avem imaginea completă a unui plan diabolic de instaurare a dictaturii PSD-iste început cu mulţi ani în urmă. Totul a început cu preluarea Curţii de Conturi. Iar după aceea au fost înrolate rând pe rând toate instituţiile care puteau să-i facă pe PSD-işti să răspundă pentru furtul banului public (CCR, ASF etc)", a conchis Cîţu.