Ciorbă de varză dulce cu carne de viţel - sănătoasă şi consistentă

Aromele de cimbru şi mărar complementează pe cel al verzei, dând ciorbei un plus de aromă şi un gust deosebit
Ciorbă de varză dulce cu carne
Ciorbă de varză dulce cu carne (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciorba de varză dulce cu carne de viţel este o mâncare sănătoasă, simplă, hrănitoare şi deosebit de consistentă; este o ciorbă care poate ţine cu succes loc de două feluri de mâncare.

Carnea de viţel este mult mai sănătoasă decât cea de porc şi dă ciorbei un gust inconfundabil. Aromele de cimbru şi mărar complementează pe cel al verzei, dând ciorbei un plus de aromă şi un gust deosebit.

Ingrediente:

750 g de varză albă (o jumătate de căpăţână de varză de mărime potrivită nu prea îndesată),
750 g de costiţe de viţel,
1 ceapă,
1 morcov,
1 ardei gras,
1-2 roşii tăiate în cubuleţe(opţional),
1 cană de bulion,
1 cană de borş,
sare şi piper după gust,
câteva crenguţe de cimbru,
o legătură de mărar,

smântână sau iaurt la servire,

Modul de preparare:

Carnea se spală şi se curăţă de surplusul de grăsime. Într-o oală de mărime mijlocie, bucăţile de carne se rumenesc câteva minute pe fiecare parte.

Între timp, varza se taie mărunt apoi se freacă cu sare grunjoasă apoi se lasă câteva minute deoparte să se înmoaie şi să lase sucul ce produce balonare celor cu stomac mai sensibil.

Morcovii se taie în rondele subţiri, iar ceapa şi ardeii se toacă mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă, apoi se taie în cubuleţe.

În oala în care s-a rumenit carnea, se adaugă pe rând ceapă, morcovul şi ardeii cubuleţe. După câteva minute se pune varza tocată, stoarsă în prealabil de sucul pe care l-a lăsat.

Se pun apoi cubuleţele de roşii şi bulionul, după care se adaugă apă fierbinte, atât cât să acopere varza, plus 2-3 cm deasupra verzei.

Se presară pe deasupra o linguriţă de cimbru mărunţit amestecat cu mărar(opţional) şi puţin piper.

Dacă mai e nevoie, se toarnă puţină apă, astfel încât nivelul lichidului să fie câţiva cm deasupra verzei. Chiar dacă la fiert, carnea rumenită va face mai puţină spumă, ciorba se spumează dacă e nevoie.

Ciorba se lasă să fiarbă la foc potrivit până când varza se înmoaie.

Se adaugă borşul, sau în lipsa acestuia câteva linguri de oţet alb sau suc de lămâie. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se ia de pe foc.

Se presară pe deasupra cu restul de verdeaţă şi se lasă să se răcească puţin. Ciorba este foarte gustoasă şi fără smântână sau iaurt.

Se serveşte cu smântână şi ardei iute. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură