Cioloş şi Barna iau atitudine: Şefa TVR o numeşte "Cap de Porc" pe o jurnalistă care a incomodat-o pe Firea

Presiunile editoriale din televiziunea publică trebuie să înceteze imediat iar directorul general, Doina Gradea, trebuie să-şi dea demisia pentru că a ales să servească puterea politică în detrimentul informării corecte a publicului, au transmis liderii USR şi Mişcarea România Împreună - Dan Barna, respectiv Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Din păcate, marcăm Ziua mondială a libertăţii presei asistând la dezvăluirea unor presiuni care arată o degradare îngrijorătoare a libertăţii editoriale în televiziunea publică, au atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, preşedinţii partidelor Uniunea Salvaţi România şi Mişcarea România Împreună, Dan Barna şi Dacian Cioloş.

"Este deosebit de toxic pentru România faptul că majoritatea PSD-ALDE din Parlament încearcă subordonarea editorială a canalului public, folosind mecanismul dependenţei financiare a televiziunii publice faţă de Parlament prin alocarea bugetului anual. Directorul general al TVR, Doina Gradea, consideră că angajaţii postului public trebuie să fie recunoscători PSD, pentru că PSD le-a acordat un buget mare anul acesta şi lasă să se înţeleagă că libertatea editorială este negociabilă atunci când coaliţia majoritară aprobă finanţarea televiziunii publice. De asemenea, din dezvăluirile apărute astăzi reiese că un reporter al TVR este insultat de către directorul general TVR, Doina Gradea, cu apelativul ”cap de porc” pentru că îi adresează întrebări incomode primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Tot doamna Gradea spune că angajaţii ar trebui ”tăiaţi”, deoarece nu-şi văd interesul, sunt ”hateri înnăscuţi”, lovind în cei care sunt la putere şi care le dau bani. ”Interesul” TVR, aşadar, este acela de a răspunde la comenzile PSD pentru că PSD împarte bugetul", se arată în comunicatul citat.

În opinia liderilor celor două partide, aceste dezvăluiri din televiziunea publică arată o situaţie revoltătoare: TVR este îndreptată într-o zonă de subordonare editorială în faţa coaliţiei de guvernare de chiar directorul ei.

"Jurnaliştii sunt intimidaţi pentru că nu se comportă slugarnic cu puterea. Dar definiţia meseriei de jurnalist într-o democraţie nu este aceea de a fi slugarnic şi nici aservit clientelei politice! Probabil că ne-am obişnuit prea mult cu derapajele şi ne-am îndepărtat de definiţia corectă. Televiziunea publică pare să îşi abandoneze misiunea de a fi în slujba cetăţenilor. În acest moment este limpede pentru toţi că actuala putere, cu bani publici, a cumpărat şi îşi aserveşte TVR. Considerăm că presiunile editoriale din televiziunea publică trebuie să înceteze imediat iar directorul general, Doina Gradea, trebuie să-şi dea demisia pentru că a ales să servească puterea politică în detrimentul informării corecte a publicului", au transmis cei doi lideri politici.