Cioloş: "Da, din platforma România 100 se va desprinde un partid şi asta fără nicio îndoială!"

Schimbarea României nu se va face cu oameni aşteptând pe margine şi cu alţi câţiva, 3, 5, 7, 10, câţi vor fi într-un partid sau în mişcări civice să acţioneze şi să joace pe teren, a subliniat Dacian Cioloş.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Fostul premier Cioloş a reiterat, duminică, la întrunirea comunităţii România 100, că din platforma creată împreună cu foştii tehnocraţi se va desprinde un partid, un partid care nu va lupta contra Opoziţiei ci va lucra alături de partidele care au acelaşi "ADN" şi dovedesc că împărtăşesc aceleaşi valori şi principii.

"Da, din platforma România 100 se va desprinde un partid şi asta fără nicio îndoială. E clar şi noi cel puţin care am fondat România 100 suntem hotărâţi să facem lucrul acesta. Aş spune că este un proces natural, şi trebuie să fie unul natural, nu forţat.

(Acest partid n.r.) are nevoie de o fundaţie solidă, o fundaţie solidă de principii, de idei, de valori, şi are nevoie şi de o viziune, de programe şi chiar de proiecte. Cred că e important să arătăm oamenilor nu doar o viziune şi o ideologie ci şi în ce se traduce acea ideologie, acele valori, principii, etică, morală", a declarat Cioloş.

Cât despre momentul în care va fi lansat acest partid, Cioloş a ţinut să sublinieze că lansarea unei noi formaţiuni nu este un obiectiv în sine, ci rezultanta unui proces natural, firesc, a voinţei oamenilor de a se implica în schimbarea ţării. Indiferent de momentul când va fi lansat, noul partid se va prezenta la următoarele alegeri, a dat asigurări fostul premier.

"Sunt întrebat zilnic de ce nu faceţi partidul, haideţi cu el mâine! Sigur, conform legii un partid se poate face simplu, trei persoane, alegi un nume, o siglă, un statut (...) dar nu asta vrem să facem! Vreau să fiu foarte clar, nu înfiinţarea unui partid e un obiectiv în sine, obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, dar o schimbare care să fie naturală, firească şi să pornească din voinţa oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. Şi e important ca această schimbare să nu se facă cu oameni aşteptând pe margine şi cu alţi câţiva, 3, 5, 7, 10, 15 câţi or fi într-un partid sau în mişcări civice să acţioneze şi să joace pe teren. Ştiţi că noi avem reflexul ăsta, îl vedeţi în sport, când mergem pe stadion, avem câţiva jucători pe tren şi noi ne asimilăm lor, 'să vedeţi ce o să îi batem pe ăştia, câte goluri o să le dăm'. Dar sunt 11 pe teren, noi stăm pe margine şi ne asumăm rezultatul pozitiv, dacă este un rezultat pozitiv, iar dacă pierdem, nu vă mai spun ce se întâmplă. Domnule, ce jucători avem, sunt nenorociţi ăştia, nu putem câştiga cu ei.

Ar fi păcat ca modul ăsta de gândit să se transfere într-o reacţie la o treabă care mie mi se pare foarte serioasă. Societatea românească şi viitorul societăţii româneşti nu e al unor lideri care spun că ştiu ei ce e de făcut, voi staţi acolo şi votaţi o dată la 4 sau 5 ani şi în rest lăsaţi-ne pe noi că ştim ce e de făcut. Eu cred că dacă ne angajăm la un proiect politic el trebuie să fie rezultatul unei implicări care să fie obiective, şi de asta nu ne grăbim cu a arunca în faţă un instrument, căci partidul e un instrument pentru realizarea unor obiective", a precizat fostul premier.

Referitor la riscul ca acest proiect să ducă la fărâmiţarea Opoziţiei, Cioloş a precizat că noul partid nu va acţiona împotriva partidelor cu care au "acelaşi ADN".

"Chiar dacă un partid înseamnă o bătălie politică, n-avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acţionăm în perioada următoare, deci ne dorim să lucrăm împreună cu cei care nu doar declară dar şi dovedesc că împărtăşesc aceleaşi valori şi principii. (...) Lucrăm la acest partid politic şi cred că în lunile următoare vom fi în măsură să le prezentăm", a precizat tehnocratul.

"Vrem să propunem o alternativă la guvernare, (...) dar vrem un grup cât mai larg de oameni care să lucreze împreună. Eu am auzit ce s-a spus aici, e nevoie de un lider şi sunt conştient de asta.

Aş vrea să fiu foarte clar, pentru mine un lider oricât ar fi de charismatic sau cunoscut nu are nicio valoare dacă nu există în spate oameni care să împărtăşească valorile cu el şi să acţioneze împreună cu el. De asta eu insist pe cuvântul împreună, de asta insist pe asumarea individuală a unei acţiuni colective. Pentru că, dacă nu există energia asta a implicării, şi dacă nu există un lider în fiecare dintre dumneavoastră, un lider care să îşi asume pasul pe care l-a făcut, orice lider scoţi în faţă n-are decât o şansă, decât să cadă fără să fi făcut nimic", a adăugat Cioloş.