Cinci fapte impresionante pe care nu le ştiai despre calificările CM 2014

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

La nicio săptămână distanţă de finalul calificărilor pentru Cupa Mondială din 2014 multe din cele 32 de naţiuni care vor participa sunt deja cunoscute. Vă prezentăm o selecţie din cele mai importante şi interesante statistici din meciurile preliminarii dinaintea ultimelor două runde.

1. În timpul calificărilor pentru Mondialul din 2014 s-au marcat un număr uimitor de 2.084 de goluri.

Dacă raportăm numărul acestora la cele 734 de meciuri disputate avem o medie de 2,8 goluri pe meci iar dacă luăm în calcul şi cele 86 de partide rămase, vom depăşi cu uşurinţă cota de 2300 de goluri.

Continentul cu cea mai mare raţie de goluri în timpul unei întâlnire a fost Europa, care deţine 27,5% din toate reuşitele de până acum.

2. Un număr de 5,549 de jucători şi-au reprezentat ţara la calificări. Printre miile de jucători care speră la finala din Brazilia au făcut parte atât vedetele internaţionale din ţări ca Spania, Brazilia, Olanda şi Japonia cât şi jucători part-time din naţionale precum Monserrat sau Andorra, care au fost nevoiţi să se învoiască de la muncă pentru a participa la întâlniri.

Când loturile din următoarea fază vor fi prezentate vor mai rămâne un număr de 736 de fotbalişti, dintre care 96 sunt portari.

3. Au fost acordate 86 de cartonaşe roşii în toate regiunile globul. Dacă în Oceania au fost în arătate doar 3 cartonaşe roşii, în Europa au avut loc 22 de eliminări, cele mai multe din toate continentele.

Printre cei mai cunoscuţi jucători care au văzut roşul se află Lars Hirschfeld, Huang Bowen, Aaron Ramsey, Pablo Osvaldo, Mario Balotelli, Javier Mascherano şi Gonzalo Higuain.

Savo Pavicevic din Muntenegru şi Aggrey Morris din Tanzania sunt singuri jucători care au fost eliminaţi din joc de două ori.

4. Peste 200 de naţiuni au luat parte în calificările din acest an, selecţionatele din Butan, Brunei, Guam şi Mauritania alegând să nu ia parte.

Sudanul de Sud, cel mai nou membru FIFA a pierdut de data aceasta startul competiţiei.

Primele jocuri din campania de calificări s-au disputat pe 29 iunie 2011, cu aproape trei ani înainte de începerea turneului actual.

Printre primele echipe eliminate au fost echipele din Laos, Timor-Leşte şi Myanmar.

5. Zece echipe au deja asigurate un loc la Cupa Mondială.

În timp ce Brazilia este ţara gazdă, Japonia, Australia, Iran, Correa de Sud sunt toate calificate din continentul Asiatic, iar SUA şi Costa Rica şi-au asigurat primele poziţii în clasamentul CONCACAF. Din Europa, înaintea ultimelor două meciuri, Olanda şi Italia aveau deja ca obiectiv poziţia de cap de serie la turneul final.

Pe lângă acestea, Argentina conducea clasamentul CONMEBOL şi se pregătea de întâlnirile din ţara vecină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport