Christine Lagarde: "Este doar o chestiune de timp până când monedele digitale să fie reglementate de guverne"

(Captură Foto)

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a cerut ţinerea sub control a criptomonedelor, avertizând că inovaţiile din spatele bitcoin-ului ar putea fi folosite pentru a reglementa moneda digitală şi pentru “a lupta cu focul”.

Christine Lagarde a prezentat planuri pentru ca statele lumii să valorifice potenţialul criptomonedelor pentru a putea să le controleze.

Lagarde a afirmat că tehnologia din spatele bitcoin-ului, precum blockchain, reprezintă un progres care ar putea revoluţiona serviciile financiare.

Criptomonedele au fost apreciate ca fiind o modalitate de a accelera tranzacţiile financiare şi de a reduce costurile. Totuşi, anonimatul din spatele tehnologiei a stârnit îngrijorare pe fondul temerilor legate de infracţiunile cibernetice şi de teroriştii care ar putea folosi criptomonede pentru a-şi finanţa operaţiunile.

Lagarde a precizat că ceea ce face ca această tehnologie să fie atrăgătoare, o face tot atât de periculoasă, pentru că poate fi folosită ca un “nou mijloc major de spălare a banilor şi finanţare a terorismului”.

“Aceleaşi inovaţii care oferă putere cripto-activelor pot de asemenea să ne ajute să le reglementăm. Altfel spus, ne putem lupta cu focul. Tehnologia de reglementare şi monitorizare poate ajuta la eliminarea elementelor criminale din lumea cripto”.

De asemenea, Lagarde a evidenţiat faptul că tehnologia DLT (distributed ledger technology) folosită în criptomonede poate fi de ajutor. Guvernul britanic defineşte DLT ca fiind “o bază de date pentru active ce poate fi distribuită pe cuprinsul unei reţele de mai multe site-uri, zone geografice sau instituţii”.

Lagarde a afirmat: “Tehnologia care permite tranzacţii globale instantaneu poate fi folosită pentru a crea registre de informaţii standardizate şi verificate ale clienţilor, împreună cu semnăturile digitale”.

Şefa FMI consideră că tehnologia DLT poate “accelera schimbul de informaţii între participanţii pe piaţă şi agenţiile de reglementare”.

Luna trecută, Lagarde a menţionat că este doar o chestiune de timp până când monedele digitale să fie reglementate de guverne.

Lagarde a declarat că reglementarea guvernamentală a criptomonedelor este “inevitabilă” deoarece liderii mondiali examinează monedele digitale.

În plus, ea a afirmat că FMI face tot posibilul pentru a opri utilizarea criptomonedelor pentru spălarea banilor sau finanţarea terorismului, în timp ce guvernele şi băncile centrale încep să acorde o atenţie deosebită acestor monede din cauza posibilelor escrocherii.