Chişinăul expulzează mai mulţi diplomaţi ruşi. Rusia ameninţă cu reacţii similare

Cinci diplomaţi ruşi, au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova. Igor Dodon susţine că guvernarea de la Chişinău ar fi comis un gest revoltător, punând ţara într-o situaţie riscantă.
Ambasada Rusiei la Chişinău
Ambasada Rusiei la Chişinău (wikimedia.org)

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a transmis o notă Ambasadei Federaţiei Ruse, prin care anunţă că cinci diplomaţi ruşi trebuie să părăsească Republica Moldova în următoarele 72 de ore. Preşedintele RM, Igor Dodon consideră că autorităţile ar fi comis un gest revoltător în raport cu Federaţia Rusă, declarându-se profund indignat şi condamnând ”ostilitatea afişată a diplomaţiei moldoveneşti”. Mai mult decât atât, şeful statului atenţionează că Guvernarea de la Chişinău nu îşi dă seama cu ce preţ face acest lucru şi în ce situaţie dificilă şi riscantă pune R. Moldova. ”Au făcut un gest urât, care nu va trece fără consecinţe negative.”

”Înţeleg că eurounioniştii sunt deranjaţi de succesul înregistrat de Preşedinţie în ultimele luni şi au decis să recurgă la provocări directe, cu riscul să afecteze grav relaţiile moldo-ruse. Înţeleg de asemenea că aceasta e probabil o comandă care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijoraţi că între Preşedinţia de la Chişinău şi Kremlin în sfârşit s-a creat un dialog constructiv şi eficient”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, ţinând să atenţioneze guvernarea ”că ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului şi ale Washington-ului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO. ”

În replică, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, a precizat pentru presa rusă că a primit solicitarea autorităţilor moldoveneşti şi o analizează, dar deocamdată se abţine de la comentarii.

Presa de la Chişinău scrie că unul dintre cei cinci diplomaţi care ar urma sa părăsească Moldova ar fi Aleksandr Grudin, consilierul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul de trădare de patrie şi spionaj, intentat fostului parlamentar moldovean, Iurie Bolboceanu.

Potrivit RIA-Novosti, reprezentantul Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei Ruse, Igor Morozov, a declarat că Moscova va răspunde Chişinăului prin expulzarea unor diplomaţi moldoveni: „În această situaţie noi nu putem răspunde altfel. Vor fi luate măsuri similare”, a afirmat Morozov.

În context, Ion Sturza într-o postare pe pagina sa de socializare a ironizat scriind că ”din logica moldovenilor...” ar fi convingerea: ”dacă ei nu ne vor, noi îi vrem! Anunţăm război ruşilor şi ne predăm americanilor!”

Amintim că la sfârşitul lunii martie în contextul arestării fostului deputat PDM, Iurie Bolboceanu sub acuzaţia de trădare de patrie şi spionaj în favoarea Kremlinului, fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru a remarcat că acţiunile de spionaj ale Federaţiei Ruse, propaganda, războiul informaţional, tentativele de deturnare a vectorului de politică externă a Republicii Moldova sau acţiunile financiar-bancare sunt arme pe care ruşii le folosesc din plin împotriva moldovenilor. Acesta este războiul hibrid pe care, unii cetăţeni din Moldova nu vor să-l recunoască.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe