China promovează globalismul în America de Sud

Ambasadorul chinez in Argentina, Yang Wanming.
Ambasadorul chinez in Argentina, Yang Wanming. (Getty Images)

Referitor la ceea ce agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a menţionat a fi parte a eforturilor de dezvoltare a “noi oportunităţi de cooperare între China şi America Latină”, ambasadorul chinez în Argentina, Yang Wanming, a scris un editorial în ziarul argentinian Clarin în care a făcut apel la relaţii mai bune între Beijing şi America Latină.

De asemenea, Yang a precizat că Beijingul intenţionează să-şi amplifice acţiunile pentru a domina comerţul în Emisfera Sudică.

“Se estimează că, în următorii 15 ani, China va importa bunuri în valoare de 24 trilioane de dolari şi va investi 2 trilioane de dolari în alte ţări, ceea ce va duce la creşterea cererii pentru produse de bună calitate din America Latină, promovând astfel intensificarea exporturilor din această regiune. În acelaşi timp, China are o mare capacitate de producţie, capabilă să acopere necesitatea ţărilor latino-americane în ceea ce priveşte integrarea infrastructurii şi a competitivităţii producţiei. Ambele tabere pot profita de aceste oportunităţi astfel încât piaţa, capitalul şi tehnologica Chinei să poată injecta putere în dezvoltarea sustenabilă a Americii Latine”, a scris Yang.

China va “intensifica” schimburile cu America Latină în domeniile cercetării tehnologice, pregătirii resurselor umane şi utilizării energiei regenerabile, a notat Yang, adăugând că va fi o “coordonare strategică mai profundă” şi un impuls general pentru un “destin comun”, o expresie populară pe care preşedintele chinez Xi Jinping o foloseşte în locul “globalismului”.

El a precizat: “China va adopta participarea şi promovarea activă a globalizării economice şi perseverenţa în deschidere. China şi America Latină îşi pot intensifica şi mai mult coordonarea privind reforma financiară internaţională, G20, BRICS, cooperarea în Asia Pacific, schimbările climatice şi securitatea alimentară, pentru protejarea intereselor comune ale acestor ţări”.

În plus, Yang a menţionat dorinţa Chinei de a “intensifica” schimbul cultural cu America Latină, adăugând că în următorii cinci ani peste 700 milioane de turişti chinezi vor călători în străinătate.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a avertizat America de Sud şi alte ţări în curs de dezvoltare că Beijingul urmăreşte să îşi extindă influenţa politică prin implicarea în “practici de creditare prădătoare”. Acest lucru face ca acele ţări să înregistreze “niveluri enorme ale datoriei”, a afirmat el, într-un discurs susţinut în octombrie 2017.

Rămâne de văzut cum ar putea răspunde America de Sud propunerilor chinezilor. În condiţiile în care Venezuela este un exemplu izbitor al dezastrului care cade deseori asupra guvernelor socialiste, în ultimii câţiva ani, continentul a schimbat macazul spre zona de dreapta a spectrului politic.

Argentina, Peru, Chile şi Brazilia s-au îndreptat către guverne mai conservatoare începând cu 2015.