China prinsă la spionaj. Sediul Uniunii Africane, plin de microfoane de-ale tovarăşilor

Gândirea de partid fuzionează cu capitalismul: Beijingul finanţează şi clădirea şi microfoanele
(Captură Foto)

Un raport publicat de un proeminent ziar francez a acuzat China de spionarea sediului Uniunii Africane. Conform învinuirilor, clădirea Uniunii Africane din Addis Abeba, finanţată de chinezi, conţine tehnică operativă, iar acest lucru a devenit evident cu ocazia celui de-al 30-lea summit al globalismului pan-african.

Le Monde a publicat la sfârşitul săptămânii trecute un articol de investigaţie ce susţine că tehnicienii clădirii sediului UA, care a fost finanţată de chinezi, au descoperit anul trecut că date din calculatoarele lor au fost furate în mod sistematic de către servere din Shanghai începând cu 2012, anul inaugurării clădirii.

Ziarul francez a precizat că a discutat cu mai multe surse anonime din Uniunea Africană pentru investigaţia sa.

Turnul din sticlă şi marmură, cu o înălţime de aproape 100 de metri, găzduieşte în prezent întâlnirea bianuală a statelor membre ale Uniunii Africane.

Un oficial chinez a respins luni raportul ca fiind “ridicol”.

China consideră structura în valoare de 200 milioane de dolari drept un “monument” al prieteniei sale cu Africa, unde a investit din greu în ultimii câţiva ani. În ultimele decenii, China a promovat o iniţiativă de recolonizare a Africii, ţintind în principal zăcămintele (de aur, dar nu numai), oferind la schimb împrumuturi, arme şi sprijin politic pentru regimurile despotice sau corupte ale continentului.

Le Monde a afirmat că serverele din clădire au fost schimbate şi că sistemele sale IT au fost refăcute după descoperirea operaţiunii de spionare, în ianuarie 2017.

În plus, ziarul a mai precizat că experţi etiopieni în securitate cibernetică au fost angajaţi pentru a verifica întreaga clădire pentru potenţiale microfoane instalate. Aceştia au găsit şi înlăturat microfoane ascunse în birouri şi pereţi.

Liderii statelor UA ce participă la summit nu au menţionat duminică acest raport în remarcile lor de deschidere.