China: Monitorizarea internetului devine metoda de spionaj electronic a companiilor occidentale

În prezent, toate VPN-urile care nu sunt aprobate în China sunt făcute inutilizabile.
În prezent, toate VPN-urile care nu sunt aprobate în China sunt făcute inutilizabile. (Foto: iStock)

În China nu se pot folosi Youtube, Google, Twitter şi nici Facebook. Pentru fiecare dintre ele există o versiune chineză – şi toate sunt patronate de regimul comunist chinez, cunoscut pentru controlul total pe care îl menţine asupra informaţiei. De fapt în China nici măcar nu se poate naviga liber pe Internet.

Toate aceste situri şi servicii, care în occident au devenit norma – sunt închise în cea de-a doua mare supraputere mondială. Ele sunt blocate cu ajutorul „Marelui Firewall” - o infrastructură masivă ridicată de China (cu ajutorul occidentalilor), imediat după anul 2000.

Cu toate acestea, până acum era lăsată o cale de ieşire, prin care companiile mai puteau avea acces măcar la serviciile gmail şi la comunicaţii cu sediile centrale din Occident. Comunicarea se făcea folosind reţele private virtuale (VPN) sau aşa zisele „tuneluri” – căi de comunicaţie sigură, deseori criptată.

Dar şi acest lucru este deja istorie.

De curând, autorităţile de la Beijing au anunţat, că începând cu 31 martie 2018 vor fi admise numai VPN-urile "licenţiate" sau "aprobate" de guvern. Fiecare legătură de Internet „spre exterior” este acum verificată, iar conexiunile nedorite sunt întrerupte imediat.

Noua legislaţie dă bătăi mari de cap companiilor occidentale care au birouri în China: în vara anului 2017, a intrat în vigoare o nouă lege a securităţii cibernetice. Din cauza ei, firmele pot cumpăra acum numai produse IT care sunt aprobate. Mai rău, companiile sunt obligate să pună la dispoziţie, la cerere, datele lor autorităţilor de securitate. Aceste date includ secrete de fabricaţie sau tehnologii secrete.

În plus, întreprinderile care îşi stochează fără permis datele în afara Chinei îşi pot pierde licenţa de afaceri.

Întreprinderile occidentale sunt şi ele afectate de această măsură – iar secretele de fabricaţie pot se scurge acum oficial în mâinile Partidului fără a mai fi nevoie de întregi departamente ale armatei chineze care să atace cibernetic companiile şi occidentul pentru a fura tehnologie

Situaţia, despre care presa mainstream nu suflă o vorbuliţă, a devenit atât de gravă încât unii manageri germani l-au întrebat pe Sandro Gaycken fondatorul Institutului Societăţii Digitale din Berlin cum să ocolească acest obstacol.

Gaycken este cunoscut pentru modul tranşant în care a punctat în trecut intenţiile adevărate ale legii securităţii cibernetice impuse de comuniştii chinezi: “Aparent, nici o persoană din China nu mai poate accesa Google sau Facebook. Efectul secundar al acestei manevre este accesul la datele sensibile ale întreprinderilor. Este o formă de spionaj economic.”

Sfatul dat de Gaycken companiilor germane a fost la fel de tranşant - „Părăsiţi China, şi dacă acest lucru nu se poate face, transportaţi prin curier datele sensibile, pe stick-uri USB criptate. Patentele şi secretele întreprinderilor pot fi obţinute fără probleme de statul chinez”.