China instalează lansatoare de rachete pe o insulă artificială din arhipelagul Spratly

Într-o ilustrare magistrală a lipsei de cuvânt de care dau dovadă regimurile comuniste, Beijingul a instalat lansatoare de rachete pe o insulă creată artificial în ultimii ani, despre care declara că va servi doar scopurilor civile.
Pistă de aterizare construită de Beijing în reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud.
Pistă de aterizare construită de Beijing în reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud. (DigitalGlobe-ScapeWare3/Getty Images)

Insula a fost creată pe un recif în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud, într-o zonă disputată de numeroase ţări riverane, pe care Beijing-ul şi-a revendicat-o cu multă agresivitate în ultimii cinci ani.

Oficial, recenta măsură a Chinei a fost aplicată pentru a stăvili agresivitatea Vietnamului, conform propagandei publicate de unul dintre ziarele regimului comunist.

Beijingul precizase că facilităţile militare de pe insulele pe care le controlează în Marea Chinei de Sud, se vor limita la cerinţele necesare pentru apărare şi că poate face ce doreşte cu propriile sale teritorii.

SUA a criticat ceea ce a numit o militarizare de către China a avanposturilor sale maritime şi a evidenţiat nevoia libertăţii de navigaţie prin desfăşurarea de patrule aeriene şi maritime periodice în apropierea insulelor artificiale chineze – mişcare ce a înfuriat Beijingul.

Într-un raport publicat marţi pe contul său de WeChat, ziarul The Defense Times a declarat că lansatoare de rachete Norinco CS/AR-1 de 55 mm, care au capabilitatea de a descoperi, identifica şi ataca vehiculele de luptă subacvatice inamice, au fost instalate pe o insulă artificial creată de China în reciful Fiery Cross din Arhipelagul Spratly.

Reciful Fiery Cross este administrat de China dar, de asemenea, este revendicat de Filipine, Vietnam şi Taiwan.

Raportul nu a precizat când a fost instalat sistemul de rachete, dar a precizat că acesta face parte dintr-un răspuns dat de China începând cu mai 2014, când scafandrii vietnamezi au instalat un număr mare de plase de pescuit în Insulele Paracel.

China a desfăşurat o activitate intensă de revendicare teritorială în Reciful Fiery Cross, inclusiv construirea unui aeroport. Totuşi, pe lângă Fiery Cross, China a desfăşurat activităţi similare şi în alte locuri din Marea Chinei de Sud.

Prin Marea Chinei de Sud trec anual mărfuri în valoare de peste 5 trilioane de dolari. Pe lângă revendicările teritoriale ale Chinei asupra celei mai mari părţi a acestei mări, Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwanul au revendicări rivale asupra unor porţiuni mai mici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe