China începe să persecute criptovalutele

Campania chineză de suprimare a “ofertelor iniţiale de monede” ar putea fi mult mai amplă decât s-a crezut anterior, unele rapoarte susţinând că este posibil ca toate tranzacţiile cu criptovalute să fie declarate ilegale.
(Getty Images)

Totuşi, alţi observatori au declarat că guvernul chinez nu urmăreşte să suprime valute digitale precum bitcoin sau ethereum.

Banca Populară a Chinei a scos luni în afara legii ofertele iniţiale de monede (OIM), o metodă de strângere de fonduri prin emiterea de noi monede digitale. Această tendinţă a devenit foarte populară, în acest an fiind obţinuţi prin această metodă peste 1,5 miliarde de dolari.

Dar textul decretului Băncii Populare a Chinei (BPC) a sugerat de asemenea că tranzacţionarea şi utilizarea tuturor criptovalutelor, inclusiv bitcoin, ar putea fi acum ilegale în statul comunist chinez.

BPC a declarat că monezile virtuale care “nu sunt emise de autorităţile monetare... nu au un statut legal echivalent cu banii, nu pot şi nu ar trebui să fie circulate ca valute pentru a fi folosite pe pieţe”.

BPC a adăugat că "orice aşa-numită platformă de tranzacţionare de finanţare a jetoanelor (tokenuri) nu se va angaja în schimbul de monedă legală şi jetoane". Ea merge chiar atât de departe încât să interzică platformelor să "furnizeze preţuri, informaţii, [şi] servicii intermediare"

Adam Efrima, director de operaţiuni al platformei de tranzacţii eToro din China, a descris decizia BPC ca fiind foarte importantă, afirmând: “Este mai importantă decât ceea ce cred majoritatea oamenilor că este”.

Efrima, care a alertat pentru prima dată Business Insider despre natura extinsă a deciziei BPC, a precizat: “Nu cred că guvernul chinez este împotriva blockchain-urilor şi a dezvoltării de blockchain-uri la nivel înalt; cred că ei încearcă să elimine escrocii”.

Dar el a adăugat: “Criptovalutele asociate cu activităţile de schimb şi tranzacţionare sunt interzise în mod oficial. Dacă interpretaţi legea ad litteram, atunci nu vă puteţi implica în niciun fel de schimb cu criptovalute – criptovalută pe criptovalută sau criptovalută pe monedă fiat”.

Wong Joon Ian, reporter specializat în criptovalute pentru Quartz, a declarat că majoritatea burselor chineze şi-au anunţat clienţii pe WeChat că tranzacţiile cu bitcoin vor continua în ciuda deciziei de luni a Băncii Populare a Chinei privind ofertele iniţiale de monede.