China cere Statelor Unite să nu aplice măsuri unilaterale privind Phenianul

O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017.
O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Ministerul chinez de Externe a declarat că SUA riscă să pericliteze cooperarea cu privire la Coreea de Nord, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva mai multor ţinte, inclusiv a unor companii chineze.

Guvernul comunist chinez a criticat sâmbătă noua rundă de sancţiuni americane impuse Coreei de Nord.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute noi sancţiuni care vizează o persoană ce deţine paşaport taiwanez, 27 de companii şi 28 de nave.

Nave înregistrate în China şi în alte câteva ţări s-au aflat printre ţintele noilor sancţiuni, pe lângă un anumit număr de companii de transport maritim din China şi Hong Kong.

China a reacţionat cu indignare, iar Ministerul de Externe a afirmat că Beijingul a aplicat mereu şi în totalitate rezoluţiile ONU privind Coreea de Nord.

Totuşi, asigurările oferite de regimul comunist că ar fi respectat sancţiunile ONU sunt în contradictoriu cu situaţia “de pe teren”.

Cel puţin şase nave chineze au fost prinse recent în flagrant în timp ce vindeau petrol Coreei de Nord, acţiune ce sfidează sancţiunile ONU. Negarea este mai greu de justificat, dacă se iau în considerare tranzacţiile ilegale fotografiate de sateliţi de spionaj şi informaţiile colectate de oficiali americani.

Publicaţia The Wall Street Journal a raportat recent că SUA a colectat informaţiile din apele asiatice ca parte a strategiei administraţiei Trump de a face presiuni asupra Coreei de Nord să renunţe la armele nucleare şi la rachetele de rază lungă.

Navele au fost identificate după nume şi au fost monitorizate mişcările acestora. Vasele au pătruns în porturi din Coreea de Nord şi au transportat în Rusia sau Vietnam ceea ce oficiali americani au afirmat că este încărcătură ilegală, sau au efectuat transferuri pe mare dintr-o navă în alta. În plus, dovezile prezentate de SUA arată că navele au efectuat manevre ample pentru a masca încălcarea sancţiunilor ONU.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că noile sancţiuni urmăresc să aplice presiune maximă asupra Coreei de Nord pentru a renunţa la programele de arme nucleare şi rachete balistice.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a confirmat faptul că noile sancţiuni acoperă “practic toate navele” folosite de Coreea de Nord “în acest moment”.