China avertizează Taiwanul: SUA nu vă poate proteja

Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

China i-a avertizat vineri pe separatiştii taiwanezi, prin intermediul mass mediei de stat, să se pregătească pentru noi exerciţii militare, pe fondul apelurilor intensificate privind independenţa deplină a insulei, susţinând că Statele Unite “nu îi poate proteja”.

Un editorial în publicaţia propagandistică de stat Global Times a avertizat că, în cazul în care “forţele pro-independenţă din Taiwan continuă fără motiv să ia măsuri nechibzuite, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) va lua măsuri suplimentare”.

“Cele cinci exerciţii cu muniţie reală din Strâmtoarea Taiwanului şi zborurile din jurul Taiwanului efectuate în aceste zile de AEP pentru a viza în mod special forţele pro-independenţă taiwaneze au şocat insula. Totuşi, unii separatişti au încercat să se încurajeze cu promovarea sprijinului pe care îl primesc din partea SUA”.

Editorialul a susţinut că forţele pro-independenţă ar trebui “să-şi abandoneze visul” privind protecţia din partea SUA, în condiţiile în care Washingtonul continuă să vândă arme şi a adoptat recent o lege – Taiwan Travel Act – care încurajează vizitele diplomatice de nivel înalte între oficiali americani şi taiwanezi şi care suspendă toate restricţiile privind călătoriile.

“Ar fi mai bine ca forţele pro-independenţă taiwaneze să abandoneze visul că SUA le poate proteja. Competiţia militară dintre China continentală şi SUA în Pacificul de Vest nu se rezumă în întregime la Taiwan”, potrivit editorialului.

În pofida faptului că Taiwanul este administrat de un guvern independent, ales pe cale democratică, apelurile tot mai intense pentru independenţa deplină a insulei au înfuriat Beijingul, care continuă să răspundă cu exerciţii militare. China consideră Taiwanul o provincie separatistă, nu un stat suveran, şi nu a exclus folosirea forţei militare pentru a o readuce sub controlul său.

“Presiunea militară tot mai mare împotriva forţelor pro-independenţă din Taiwan reprezintă un răspuns la amplificarea activităţilor lor separatiste. Partidul Progresiv Democrat insistă ca SUA să se implice mai mult în problema Taiwanului. Drept urmare, APE îşi va intensifica pregătirile pentru conflicte militare”, a raportat publicaţia.

Forţa aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului a publicat recent un material video propagandistic care prezenta un bombardier care a patrulat în jurul insulei. Materialul a fost un nou avertisment ca guvernul democrat taiwanez să accepte autoritatea Beijingului.

În ultimele săptămâni, oficiali chinezi avertizau că adoptarea legii Taiwan Travel Act va provoca “tulburări grave în relaţiile sino-americane şi situaţia din Strâmtoarea Taiwanului”. În plus, preşedintele chinez, Xi Jinping, a declarat că ţara sa nu va ceda mişcărilor separatiste niciun centimetru din teritoriul Chinei.

“Aceste acţiuni separatiste vor fi condamnate de popor şi pedepsite de istorie. Niciun singur centimetru din pământul nostru nu va fi şi nu poate fi cedat”, a declarat Xi Jinping în faţa Congresului Naţional al Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe