China atacă reţelele bancare ilegale pentru a reduce scurgerile de capital

Scurgerile de capital reprezintă una dintre problemele constante şi tot mai puternice cu care se confruntă China în prezent. Încercând să limiteze scurgerile de capital, regimul comunist chinez deschide ostilităţile împotriva masivului sistem numit shadow banking, care a asigurat finanţarea unei mari părţi a economiei chineze
Bancnote de 100 de yuani.
Bancnote de 100 de yuani. (Captură Foto)

China a lansat o campanie masivă de suprimare a reţelelor de bănci ilegale (aşa-numitul sistem shadow banking) încercând să reducă scurgerile de capital în străinătate - în valoare de miliarde de yuani. Până acum în acest an, au fost arestaţi aproximativ 450 de suspecţi din 192 de bănci ilegale pentru desfăşurarea de tranzacţii ilegale în valoare de peste 200 miliarde de yuani (26,5 miliarde de euro).

Campania are loc într-un moment în care Beijingul se confruntă cu scurgeri de capital masive datorită aşteptărilor privind o slăbire a yuanului. Ziarul South China Morning Post a susţinut că rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu aproximativ 450 miliarde de dolari anul trecut, în ciuda unor semne de stabilizare în lunile recente.

Luo Yonglong, director adjunct al departamentului de monitorizare la Administraţia de Stat a Tranzacţiilor Valutare, a declarat că utilizarea răspândită a băncilor ilegale a creat o imensă gaură neagră monetară ce a subminat pieţele financiare şi a afectat politica macroeconomică guvernamentală. “Pagubele sunt evidente”, a susţinut Luo, conform South China Morning Post.

Ceea ce nu spun reprezentanţii Partidului, este că vechiul sistem de bănci ilegale a apărut ca urmare a birocraţiei greoaie impuse de regim, mai ales ăn ceea ce priveşte acordarea de credite. Băncile ilegale au fost tolerate ani de-a rândul deoarece asigurau finanţare pentru numeroase companii chineze, deseori în afara controlului direct al Băncii Centrale.

Pe baza legilor curente, China a impus un control de capital destul de sever, mai ales după căderile repetate al eBursei, de anul trecut. Contul de capital este în mare parte indisponibil persoanelor fizice. Rezidenţii chinezi pot schimba anual valute străine în valoare de până la 50.000 de dolari.

De ce sunt chinezii disperaţi să scoată banii din China?

Chinezii fug cu banii din China. Un motiv important pentru apariţia acestui fenomen este aşa numita campanie anti-corupţie începută în 2013 de preşedintele chinez Xi Jinping. Epurarea la vârf din cadrul Partidului a lovit mulţi lideri comunişti cu averi impresionante, atingând şi numeroşi membri ai familiilor acestora, fiind cunoscut că în cadrul societăţii chineze încrederea este acordată exclusiv în familie.

Epurarea ordonată de Xi Jinping a declanşat un adevărat exod al banilor foştilor potentaţi comunişti, care încearcă să îşi plaseze fondurile obţinute ilegal departe de braâul lung al Partidului.

South China Morning Post a declarat că autorităţile au recunoscut că reţelele de bănci ilegale au devenit mai “extinse şi complexe” şi că devine tot mai greu ca oficialii să le oprească activităţile.

În luna iunie, politia din Guangdong a arestat 17 persoane dintr-o reţea bancară ilegală, susţinând că aceştia prezentau o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională. Suspecţii au folosit, aparent, o companie falsă pentru componente electronice şi filiale ale acesteia ca un paravan pentru transferuri ilegale de bani.