China arestează numeroşi avocaţi pentru drepturile omului

Beijingul a arestat mulţi avocaţi şi jurişti, conform declaraţiilor familiilor şi colegilor acestora. Arestările fac parte dintr-o campanie de suprimare a dizidenţei şi au loc după luni de detenţie secretă.
Avocatul chinez Zhou Shifeng.
Avocatul chinez Zhou Shifeng. (Captură Foto)

Aproximativ 38 de asociaţi şi membri ai personalului firmei de avocatură Fengrui – avocaţi şi activişti – au fost interogaţi sau reţinuţi de poliţie începând cu iulie 2015, ca parte a acţiunilor guvernului comunist de a-i pedepsi pe cei care, conform autorităţilor chineze, ar urmări să submineze puterea statului, conform agenţiei de ştiri Reuters.

Familia lui Zhou Shifeng, directorul firmei de avocatură Fengrui, a anunţat marţi că acesta a fost arestat de poliţia din Tianjin. Familiile lui Wang Quanzhang şi a lui Li Shuyun, avocat şi respectv avocat stagiar la aceeaşi firmă, au fost, de asemenea, anunţate în legătură cu arestarea acestora.

Acuzaţia privind subminarea puterii statului poate aduce inclusiv închisoarea pe viaţă în China.

Fengrui a reprezentat câţiva clienţi de mare profil, precum dizidentul uigur Ilham Tohti. Mass media de stat a acuzat firma de avocatură şi asociaţii săi de orchestrarea protestelor din faţa sălilor de tribunal şi politizarea unor cazuri juridice pentru a capta atenţia internaţională.

Arestările fac parte dintr-o campanie împotriva dizidenţilor, în cadrul căreia până la 300 de avocaţi şi activişti pentru drepturile omului au fost reţinuţi şi/sau interogaţi începând cu iulie 2015, conform grupurilor pentru drepturile omului. Mulţi dintre aceştia au fost reţinuţi în locaţii nedezvăluite timp de mai multe luni.

Activistul suedez Peter Dahlin, care lucrează pentru un grup de drepturile omului din China, a fost de asemenea reţinut pe baza acuzaţiei de periclitare a securităţii statului, a declarat marţi un coleg, conform Deutsche Welle.

Grupurile pentru drepturile omului consideră că în prezent are loc una dintre cele mai dure încercări din ultimele decenii ale Partidului Comunist Chinez de a reduce la tăcere activiştii, în ciuda insistenţei regimului că toate aceste măsuri sunt luate în conformitate cu legea.

Partidul Comunist Chinez subminează dizidenţa şi a intensificat controalele asupra societăţii civile în timpul conducerii preşedintelui Xi Jinping.

Drama avocaţilor pentru drepturile omului

Într-un alt caz, Pu Zhiqiang, un proeminent avocat chinez pentru drepturile omului, a fost condamnat la sfârşitul lunii decembrie la 3 ani de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Beijing. Majoritatea observatorilor consideră cazul ca fiind motivat politic.

Pu a fost condamnat pentru şapte mesaje pe care le-a postat pe Sina Weibo, un popular website chinez de microblogging. Judecarea sa este văzută în mare parte ca o încercare a regimului chinez de a-l reduce la tăcere din punct de vedere politic. Pu este cunoscut pentru că s-a implicat în dezvăluirea adevărului despre masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, a adevărului în legătură cu sistemul lagărelor de muncă forţată şi pentru că l-a criticat pe fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, în prezent fiind închis pe viaţă pentru corupţie.

Un alt avocat persecutat de regimul comunist chinez este Gao Zhisheng, a cărui dramă a ajuns să fie cunoscută pe plan internaţional după ce acesta a îndrăznit să înfrunte statul chinez şi să vorbească despre persecuţia desfăşurată de regimul comunist împotriva practicii spirituale Falun Gong. Gao a fost întemniţat sau plasat sub o formă de arest la domiciliu în ultimii 7 ani. Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, în timp ce îşi ispăşea o sentinţă de 5 ani de închisoare cu suspendare, Gao a fost arestat de poliţie în ultima săptămână a perioadei de probaţiune. În prezent este dat dispărut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe