Cercul Polar ar putea rămâne complet fără gheaţă

Ghreţă în Oceanul Artic
Ghreţă în Oceanul Artic

Oamenii de ştiinţă au avertizat că banchiza polară din Oceanul Arctic s-ar putea topi complet, pentru prima dată în 100.000 de ani, chiar dacă se iau măsuri pentru a menţine încălzirea globală în limita a 2o Celsius, potrivit unui articol al publicaţiei The Independent.

Regiunea a înregistrat creşteri mult mai accentuate ale temperaturii în ultimele decenii decât restul lumii, cu temperaturi mai ridicate în timpul iernii (în Spitzberg) cu 8oC până la 11oC mai mari decât media temperaturilor între anii 1961 şi 1990.

Acest lucru este considerat ca având un efect semnificativ asupra vremii într-o mare parte a emisferei nordice, crescând numărul furtunilor periculoase. Un reputat expert a avertizat că aceasta ar putea avea un efect "catastrofal" asupra climei Pământului.

Topirea gheţii, care reflectă o mare parte a radiaţiilor solare, va creşte de asemenea rata încălzirii globale.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Climate Change, Dr. James Screen şi Dr. Daniel Williamson, de la Universitatea Exeter, au studiat probabilitatea ca gheaţa să dispară aproape complet în cazul în care temperaturile vor creşte cu 1,5oC sau 2oC.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice, a vorbit despre menţinerea încălzirii globale sub 2o Celsius şi cât mai aproape posibil de 1,5o Celsius - pentru evitarea nivelurilor considerate deosebit de periculoase - dar lumea este în prezent pe cale să se confrunte cu o încălzire cuprinsă între 2,6oC şi 3,1oC, până la sfârşitul secolului.

„Estimăm că există o şansă mai mică de 1 la 100.000 a unei Artici fără gheaţă în cazul în care încălzirea globală rămâne sub 1,5 grade Celsius, şi o şansă de 1 la 3 în cazul în care încălzirea globală este limitată la 2 grade Celsius”, afirmă cercetătorii.