Celebritati criticate pentru ca au participat la ziua de nastere a presedintelui cecen

Actorul Jean-Claude Van Damme se uită la liderul cecen Ramzan Kadirov in timp ce privesc impreuna  cu Hilary Swank un spectacol, in Groznâi pe 5 octombrie 2011.
Actorul Jean-Claude Van Damme se uită la liderul cecen Ramzan Kadirov in timp ce privesc impreuna cu Hilary Swank un spectacol, in Groznâi pe 5 octombrie 2011. (STR / AFP / Getty Images)

Un grup de activist pentru drepturile omului i-a criticat pe actrita Hillary Swank, actorul Jean-Claude Van Damme si violonista Vanessa-Mae pentru ca au participat la aniversarea lui Ramzan Kadirov, presedintele Republicii Cecene, care este acuzat de tortura si alte incalcari ale drepturilor omului.

Kadirov, care a implinit doar 35 de ani, a dat o petrecere mare in capitala Groznii, saptamana trecuta.

Van Damme a stat pe scena si a spus "Te iubesc domnule Kadirov", iar Swank i-a urat "La multi ani!", adaugand ca este onorata sa fie in capitala, conform rapoartelor media. Vanessa-Mae a interpretat pentru suma de 500 USD.

Fundatia pentru Drepturile Omului (HRF) a declarat ca i-a trimis o scrisoare Shakirei, care trebuia sa cante la petrecerea aniversara, dar a ales sa nu mearga.

Kadirov a mentionat ca Shakira a fost convinsa sa nu mai cante pentru el de activistii pentru drepturile omului, conform declaratiilor HRF.

"Este jenant ca Hilary Swank, Jean-Claude Van Damme si Vanessa-Mae si-au expus numele la un astfel de eveniment. Este deprimant si rusinos", a afirmat seful HRF, Thor Halvorssen, intr-o declaratie.

Despre Kadirov, care a fost numit de Prim-ministrul rus Vladimir Putin in 2007, se spune ca ar fi fost implicat in "disparitia" misterioasa a anumitor persoane, precum si ca ar fi autorizat omoruri extrajudiciare.

Human Rights Watch a declarat ca in 2006 regimul lui Kadirov a fost implicat in "tortura la scara larga."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe