Cele mai impresionante pietre preţioase din lume

Josephine Johnson managerul Argyle Pink Diamonds prezintă cel mai mare diamant roşu extras vreodată din mina Argyle, 17 mai 2013, Sydney. Argyle Phoenix de 1,56 carate este unul din cele trei diamante roşii  care vor fi scoase la vânzare cu ocazia tradiţionalului Argyle Pink  Diamonds Tender.
Josephine Johnson managerul Argyle Pink Diamonds prezintă cel mai mare diamant roşu extras vreodată din mina Argyle, 17 mai 2013, Sydney. Argyle Phoenix de 1,56 carate este unul din cele trei diamante roşii care vor fi scoase la vânzare cu ocazia tradiţionalului Argyle Pink Diamonds Tender. (WILLIAM WEST / AFP / Getty Images)

Bine aţi venit în lumea celor mai scumpe pietre preţioase din lume. Cu siguranţă nu este o lume la care toată lumea are acces, motivul fiind că sumele vehiculate în aceste cercuri sunt deseori exorbitante. Vă prezentăm 10 dintre cele mai impresionante pietre preţioase din lume.

Diamantul Koh-I-Noor, bijuteria coroanei britanice

Koh-i-Noor este un diamant de 106 carate, care a fost la un moment dat cel mai mare diamant din lume. Anterior, a aparţinut mai multor conducători din India, dar în prezent se află în mâinile familiei regale britanice şi face parte din colecţia Bijuteriilor Coroanei.

Când diamantul Koh-i-Noor a ajuns în mâinile familiei regale britanice cântărea 186 de carate (37 de grame). Prinţul Albert a căutat cu atenţie un bijutier care să şlefuiască diamantul şi trebuia să aibă o reputaţie de excepţie în acest domeniu. Astfel a ajuns în Ţările de Jos, şi l-a găsit pe domnul Cantor căruia i-a încredinţat misiunea de finisare a diamantului. După terminarea manoperei acesta a fost prezentat reginei Victoria.

A devenit una dintre bijuteriile coroanei şi a fost ultima dată purtat de Regina Mamă în timpul încoronării ei ca împărăteasă a Indiei.

Millennium Sapphire

De dimensiunea unei mingii de fotbal, Millennium Sapphire este o bijuterie sculptată cu portretele unor figuri istorice celebre şi este disponibil pentru vânzare dacă un cumpărător poate veni cu 180 milioane de dolari şi cu promisiunea că safirul de 61.500 de carate va fi găzduit într-un loc în care publicul poate să-l vizualizeze în mod regulat.

Proiectat de artistul italian Alessio Boschi, Millennium Sapphire a fost conceput drept un tribut adus geniului uman şi include 134 de personalităţi, inclusiv feţele lui Beethoven, Michelangelo, Shakespeare, Albert Einstein şi Martin Luther King Jr.

Un consorţiu de investitori condus de Daniel McKinney deţine Millennium Sapphire. În ultimii 15 ani, impresionantul safir a fost expus pentru public doar de două ori - în 2002, la Premiile Oscar, şi doi ani mai târziu, pentru voiajul inaugural al navei de croaziere Prinţesa Sapphire.

Millennium Sapphire are o înălţime de 28 de cm şi a fost descoperit în Madagascar în 1995. Acesta cântăreşte aproximativ 90.000 de carate în starea sa brută şi a pierdut aproximativ o treime din masă în timpul procesului de finisare, care a durat doi ani şi a fost finalizat în anul 2000.

Dom Pedro, cea mai mare piatră preţioasă de acvamarin

Cea mai mare bijuterie finisată de acvamarin din lume este expusă permanent în Washington, alături de Hope Diamond şi cerceii Mariei Antoinette.

Descoperit în Brazilia în anii 1980, acvamarinul Dom Pedro ocupă un loc distins la Muzeul Naţional de Istorie Naturală, din cadrul Smithsonian Institution. Bijuteria de culoare albastră-verde în formă de obelisc a fost proiectată de celebrul bijutier german Bernd Munsteiner. Are 35,5 cm în înălţime şi cântăreşte 10.363 carate (două kilograme).

Cea mai mare perlă din lume

La 21 noiembrie 2010, cea mai mare perlă din lume, a fost afişată în Wenchang, în provincia Hainan de Sud a Chinei. Cântăreşte şase tone şi măsoară 1,6 metri în diametru, fiind este cea mai mare perlă descoperită vreodată, fiind estimată la o valoare de două miliarde de yuani (301.197 milioane de dolari).

Piatra, formată în mare parte din fluorină (mineral), luminează verde în întuneric. Le-a luat trei ani celor care au descoperit-o să o finiseze în forma sa actuală.

Graff Pink, cel mai scump diamant roz din lume

Laurence Graff este comerciantul mondial numărul unu în diamante şi pietre preţioase, iar în 2010, şi-a confirmat această reputaţie când a achiziţionat un rar diamant roz de 24,78 de carate. Graff este, de asemenea, cel mai bogat cumpărător de artă din Marea Britanie, şi deţine propria sa mină de diamante în afara oraşului Johannesburg.

Uimitorul diamant roz a stabilit un nou record, iar preţul său de la licitaţie a uimit personalul de la Sotheby. Licitaţia a stârnit o mulţime de emoţii în timp ce ofertele continuau să vină. În final, al 36-lea cel mai bogat om din Marea Britanie, care avea o pasiune pentru diamante, a plătit în cele din urmă 45 milioane de dolari.

Ethereal Carolina Divine

Finanţatorul Vincent Boucher din Montreal este proprietarul Ethereal Carolina Divin Paraiba, o turmalină Paraiba, cu o masă de aproape 192 de carate, care valorează între 25 milioane dolari şi 125 milioane de dolari. Aceasta stabileşte un nou record mondial pentru cea mai mare turmalină Paraiba finisată.

Turmalina Paraiba este una dintre cele mai rare pietre preţioase din lume, una din favoritele colecţionarilor şi a elitei bijutierilor din întreaga lume. Se descoperă câte o turmalină Paraiba (numită după regiunea braziliană în care sunt găsite marea majoritatea acestora, inclusiv al lui Boucher ) la fiecare 10.000 de diamante, iar Boucher a subliniat că doar un total de 50 de kilograme de pietre preţioase de acest gen au fost recuperate până în prezent.

Un masiv diamant neşlefuit

Un masiv diamant de 478 carate a fost descoperit în mina Letseng din Lesotho, un mic regat din Africa de Sud. Este al 20-lea cel mai mare diamant brut găsit vreodată şi a venit de la o mină care a livrat deja trei dintre cele mai mari diamante din lume: Lesotho Promise de 603 de carate, Leteng Legacy de 493 de carate şi Lesotho Brown de 601 de carate. O piatră brută similară, dar de dimensiuni mai mici a fost recent evaluată la 12 milioane de dolari.

Se speră că diamantul neşlefuit va fi capabil să producă o piatră prelucrată de 150 de carate, eclipsând cea mai mare bijuterie din prezent, diamantul Koh-i-Noor.

Piatra preţioasă care s-a vândut cu cel mai mare preţ per carat

Considerată una dintre cele mai deosebite pietre preţioase din lume, un diamant albastru a fost onorat în 2007, ca cea mai scumpă piatră preţioasă din lume. Diamantul de 6,04 carate a fost vândut cu 7,98 milioane de dolari la licitaţia Sotheby din Hong Kong. Diamantul albastru perfect finisat a fost vândut cu 1.320.000 dolari per carat.

Cumpărătorul este Moussaieff Jewelers, cu sediul în Londra, care a cumpărat acest diamant de la un colecţionar privat din Asia şi l-a adăugat la colecţia de pietre preţioase rare. Este adevărat că aceasta nu este cea mai mare piatră, dar modul cum a fost finisată şi nuanţa de "albastru vibrant" este ceea ce justifică preţul său extrem de piperat, care este de aproape 10 ori mai mare decât preţul per carat al diamantelor albe obişnuite.

Smaraldul Bahia

Smaraldul Bahia este unul dintre cele mai mari smaralde din lume, iar piatra de aproximativ 381 kg ( 1.900.000 de carate) provine din Bahia, Brazilia. În timp ce piatra a fost evaluată la aproximativ 400 de milioane de dolari, adevărata sa valoare este neclară. La un moment dat, smaraldul a fost listat de vânzare pe ebay pentru un preţ de 75 de milioane de dolari.

După ce a fost mutat din Brazilia în Statele Unite, au avut loc mai multe încercări de vânzare, dar fără succes – au existat pretenţii de proprietate contradictorii. În cele din urmă, smaraldul a fost confiscat de la un dealer de bijuterii din Las Vegas şi luat în custodia Departamentului Şerifului din Los Angeles.

Moussaieff Red, cel mai faimos diamant roşu

Odată cunoscut sub numele de Red Shield Diamond, Moussaieff Roşu este cel mai mare diamant roşu din lume, cântărind 5,11 carate. Descoperit în Brazilia în anii 1990, diamantul are o taietură triunghiulară de excepţie (de asemenea, cunoscută drept tăietura Trilliant) şi a fost afişat cel mai recent în expoziţia "Splendor de Diamonds", din Smithsonian, în 2003.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură