Cele mai frumoase locuri din nordul Africii

Grădinile Menara, Marrakech
Grădinile Menara, Marrakech (Wikipedia)

Africa de Nord este regiunea cea mai de nord a continentului african, separată de Africa Subsahariană prin Deşertul Sahara.

Deşi nordul Africii este răscolit de războaie şi frământări sociale, rămâne destinaţia preferată de vacanţă pentru mulţi dintre europeni.

Cele mai frumoase locuri din nordul Africii. Maroc

Marocul e un paradox misterios. Oamenii lui merg pe străzi murdare, dar locuiesc în case în care poţi filma reclame la detergent, vânzătorii sunt mulţi şi zgomotoşi, dar până la urmă le dai banii de drag şi, deşi e un stat religios, pe străzile oraşelor mari, petrecerile şi haşişul îşi simt prezenţa până dimineaţă.

Marocul este una dintre cele mai accesibile destinaţii exotice – se ajunge repede, se văd multe şi se cheltuie puţin. Are un farmec dat de contraste de tot felul şi e un mini şoc cultural din care ai multe de învăţat despre politeţe, prietenie şi obiceiuri de neclintit.

Exoticul oraş Marrakech, al cărui nume se traduce prin "pământul lui Dumnezeu", este încărcat de atracţii turistice, printre cele mai importante numărându-se Grădinile Menara, Palatul Bahia, Moscheea Koutoubia şi impresionanta Piaţă Djemaa El-Fna, care păstrează tradiţii vechi de sute de ani.

Situat în partea central-vestică a Marocului şi populat încă din neolitic de fermierii berberi, Marrakech a fost fondat în 1062 şi este una dintre marile citadele ale lumii musulmane. Ca multe alte oraşe din Maroc, Marrakech reprezintă un mix arhitectural între clădiri vechi de sorginte medievală şi construcţii moderne ridicate în ultimii 20 de ani. Aici, temperatura nu scade aproape niciodată sub 28 de grade Celsius, iar ploile apar foarte rar, vremea fiind un aliat pentru practicarea turismului în zonă.

Djemaa El Fna este piaţa în jurul căreia se dezvoltă oraşul vechi şi ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Aspectul pieţei se schimbă de-a lungul zilei: dimineaţa şi la amiază este locul unui vast târg în aer liber, cu tarabe unde sunt vândute diferite obiecte, iar spre seară tarabele se retrag, iar locul lor este luat de mese cu mâncăruri făcute pe loc. Mai târziu apar şi cântăreţi, acrobaţi, prezicători, îmblânzitori de şerpi care transformă locul în scena unui spectacol impresionant.

Cartierul istoric al oraşului, Medina, face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Tot în Marrakech puteţi vizita Moscheea Al-Kutubya, construită în secolul al 17-lea, al cărei Minaret înalt de 77 de metri este emblema oraşului. Palatul Bahia se întinde pe opt hectare şi are 150 de camere. Nu mai puţin de 14 ani au fost necesari pentru a ridica acest edificiu. Mormintele Saadiene, locul de veci al sultanilor marocani din dinastia Saad, au cavourile construite din marmură italiană în care sunt încastrate cantităţi semnificative de aur. Grădinile Majorelle cuprind colecţii de plante exotice din toată lumea. Este suficient să va spunem că aceste grădini i-au aparţinut celebrului Yves Saint Laurent, pentru a înţelege de unde provin aromele parfumurilor sale şi inspiraţia pentru colecţiile sale minunate.

În cea mai veche parte a sa Medina ascunde vile, palate ale sultanilor şi câteva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Aici există fortificaţii din secolul al XVII-lea, întinse pe circa 12 kilometri. În timpul merinzilor a fost construită Moscheea Ben Youssef alături de care se află Medresa (şcoala coranică), având acelaşi nume. Medresa a fost construită în secolul al 14-lea şi extinsă în 1570, fiind cunoscută drept cea mai mare şcoală islamică din nordul Africii, cu 150 de camere care trimit către o curte interioară.

Cele mai frumoase locuri din nordul Africii. Egipt

Egiptul se mândreşte cu una dintre cele mai vechi civilizaţii, lucru care l-a transformat într-o destinaţie turistică foarte populare în lume. Ştiinţele egiptene antice şi comorile legendare naţionale atrag turişti din toate colţurile lumii, încă de sute de ani.

Inteligenţa primelor civilizaţii nu surprind numai turiştii, ci şi arhitecţii şi oamenii de ştiinţă contemporani.

Oraşul Cairo şi piramidele rămân cele mai vizitate locuri din Egipt. Capitala Egiptului, Cairo, este cel mai mare oraş din Africa cu peste 18 milioane de locuitori, situat pe malul drept al Nilului. În raportul egiptean este un oraş tânăr, fondat în 949, dar totodată şi cel mai mare centru industrial, comercial şi cultural al ţării. Oraşul se poate împărţi în mai multe zone:

- „cartierul“ islamic cu moschee, fortăreaţă medievală Citadela şi bazarul mare Khan El Khalili cu aer pătruns de mireasma florilor şi de aroma condimentelor.

- cartierul creştin: mai vechi cu câteva secole decât cel islamic, cu biserici şi locuri sfinte pentru copţi şi evrei (creştini: Biserica Suspendată, Biserica Sfânta Maria; evrei: Sinagoga Ben Ezra). Este una dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunităţi creştine.

- cartierul/platoul Giza, pe malul vestic al Nilului cu piramidele faraonilor Cheops, Chefren şi Mikerinos şi renumitul Sfinx cu trup de leu şi faţă de om.

Cairo este o metropolă cu o viaţă ce pulsează, în care se îmbină perfect prezentul modern cu istoria antică.

Chiar dacă piramidele cele mai cunoscute se găsesc pe platoul Giza, piramida în trepte a lui Djoser din Saqqara (30 km de Cairo) şi piramida roşie din Dahsur (40 km de Cairo) atrag foarte mulţi turişti.

Alexandria sau “Perla Mediteranei”, cum mai este poreclită, este al doilea oraş ca dimensiune din Egipt, după Cairo. Este recunoscut pentru clădirile de epocă şi pieţele sale mari şi pline de viaţă. Pentru a pătrunde în atmosfera lui antică nu trebuie decât să vă plimbaţi pe promenada construită în jurul golfului.

Chiar dacă de-a lungul timpului s-a transformat într-un oraş cosmopolit, Alexandria încă mai are o mulţime de locuri prin care îşi păstrează farmecul vechi: Palatul şi grădinile Montazah, Palatul Cleopatrei, Cetatea Qaitbay, celebrul Far din Alexandria, moscheea Abu el-Abbas el-Mursi şi multe altele.

Există puţine locuri în lume care pot fi numite "muzeu în aer liber", însă oraşul Luxor este cu siguranţă unul. Numărul şi conservarea monumentelor din zonă sunt de neegalat oriunde altundeva în lume.

Vechiul Palat, complexul de temple Karnak cu faimoasa Sală Hipostila şi cele 134 de coloane, Muzeul Luxor, complexul Medinet Habu, Valea Regilor, Templul mortuar al reginei Hatshepsut şi Mormântul lui Tutankamon sunt doar câteva din obiectivele care trebuie să le vedeţi neapărat.

Egiptul , cu farmecul lui aparte, are zeci de destinaţii turistice care adaugă un mozaic de culoare pentru fiecare vacanţă, oferind o destinaţie de neuitat chiar şi celui mai sceptic turist.

Cele mai frumoase locuri din nordul Africii. Tunisia

Tunisia, “ţara voalului”, deşi se află doar la 3 ore de zbor de noi, este o lume cu totul diferită, situată în nordul Africii. Marea infinită de nisip a Saharei, ruinele medinelor din Hammamet sau Sousse, oraşul tradiţional Sidi Bou Said şi ruinele Cartaginei, centrul unui imperiu puternic de odinioară, ne amintesc de istoria extraordinară a acestor meleaguri.

Destinaţia Sidi Bou Said este accesibilă pentru turiştii care vor să călătorească cu maşina personală. Rezervarea unui sejur în Sidi Bou Said cu transport individual reprezintă modalitatea cea mai convenabilă de a călători pe cont propriu. Oraşul alb şi albastru Sidi Bou Said are un farmec aparte, iar turiştii pierd noţiunea timpului în cafenelele cu vedere la Golful Tunis sau în timpul plimbărilor lungi pe aleile întortocheate. Casele albe şi ferestrele vopsite în albastru transformă locul într-unul desprins parcă din poveşti.

Tunisia a devenit în scurt timp una dintre destinaţiile preferate de turiştii români. Aceasta se datorează, nu în ultimul rând, hotelurilor de o calitate europeană, amplasate într-o ambianţă plăcută, cu grădini luxuriante şi piscine, bucătăriei excelente, dar şi plajelor cu nisip fin şi mării cu apa cristalină. Descoperiţi această lume deosebită, o adevărată minune în deşert, numită şi “grădina de flori” a Africii.

Sousse este al treilea oraş ca mărime din Tunisia cu cca. 400.000 de locuitori şi se află la 140 km de Tunis. Pe străduţele înguste, unde se află o mulţime de magazine mici, veţi putea admira cu adevărat atmosfera basmelor din „O mie şi una de nopţi“. Printre monumentele remarcabile se află cetatea Ribat, turnul de semnalizare Kasbah, Muzeul Arheologic, catacombele din perioada romană. Sousse este oraşul preferat pentru petrecerea concediilor, oferind confort în hoteluri remarcabile, posibilitatea de a face baie şi de a practica sporturi nautice, plimbări romantice pe faleză şi o viaţă nocturnă tumultoasă.

Portul El Kantaoui, această perlă a turismului tunisian, se află la 7 km de oraşul Sousse, spre nord. Portul cu sute de corăbii şi iahturi este înconjurat de căsuţe albe, aici găsiţi hoteluri luxoase construite în stil andaluz, terenuri de golf şi centrul de scufundări.

Cele mai frumoase locuri din nordul Africii. Sudan

O ţară semi-deşertică din nordul Africii, instabilă din punct de vedere politic, nu e chiar primul loc unde v-aţi gândi să mergeţi pentru o experienţă de vacanţă, dar pentru unii chiar asta poate fi un "plus". Este recomandat celor împătimiţi scuba diving.

Ca destinaţie de scuba diving, Sudanul este perfect, pentru că garantat nu vă veţi călca pe picioare cu mulţi turişti. Insă veţi putea da nas în nas cu rechinii-ciocan, diavolii de mare, murenele şi ţestoasele de mare în atolul Sha'ab Rumi, sau explora locurile "bătătorite" de Jacques Cousteau pe când îşi făcea experimentele cu case submarine.

Pe atolul de la Shaab Rumi, în 1963, legendarul Jacques Cousteau a construit în cadrul proiectului Precontinent II, prima colonie submarină, alcătuită din patru construcţii. La finalul proiectului, care i-a ţinut pe scafandri sub apă timp de aproximativ 4 săptămâni, hangarul submarin, cuşcă anti-rechini şi micuţul garaj pentru şalupă au rămas pe fundul mării, la o adâncime de 10 m, putând fi vizitate şi la ora actuală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.