Cele mai frumoase femei ale secolului XX

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn (Wikipedia public domain)

Printre cele mai frumoase femei ale secolului XX, potrivit opiniei publice, se numără în general actriţe celebre şi talentate care au rămas în istoria cinematografiei mondiale, devenind modele pentru societatea acelor timpuri sau imaginea unor renumite case de modă. Opiniile sunt diferite pentru că fiecare are propriile preferinţe, astfel că s-au făcut mai multe topuri pe această temă.

Vă prezentăm o selecţie a celor mai frumoase femei ale secolului XX, distinse, elegante şi fermecătoare, care au trecut proba timpului, unele lăsând în urmă o bogată filmografie.

1. Audrey Hepburn (1929-1993) - A fost una dintre cele mai frumoase şi importante actriţe de cinema a anilor cincizeci şi şaizeci. În 1955 a primit Globul de Aur pentru "Cea Mai Favorită Femeie" din industria filmului la acel moment.

A câştigat un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rolul prinţesei Ann în ''Vacanţă la Roma'' (1953), trei premii Globul de Aur, un Emmy, un premiu Grammy, patru BAFTA, două premii Tony şi trei David di Donatello. În filmul The Nun's Story (1959), actriţa a avut unul dintre cele mai dificile roluri, Films în Review notând: "Interpretarea sa în rolul Sister Luke este una dintre cele mai bune văzute vreodată pe marele ecran". Institutul American de Film a inclus-o pe locul trei ale celor mai mari staruri din istoria filmului, şi are o stea pe Hollywood Walk of Fame. Imaginea ei de simbol al cinematografiei a rămas vie de-a lungul timpului.

În urma unui studiu efectuat de compania de shopping televizat QVC, din SUA, actriţa a fost votată cea mai frumoasă femeie a secolului XX, la începutul anului 2006 cea mai frumoasă femeie a tuturor timpurilor, iar în aprilie 2014 a fost desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani. Audrey Hepburn a întruchipat o nouă imagine a feminităţii datorită siluetei delicate, graţioase şi manierelor aristocratice, pentru care a fost admirată şi imitată. Foarte remarcată a fost ţinută ei din Breakfast at Tiffany’s din 1961, cu rochia neagră Givenchy, perle şi mănuşi.

În 1988 a fost numită ambasador oficial al UNICEF şi, din acel moment până la moartea sa, s-a dedicat asiduu muncii umanitare. În semn de recunoaştere Hepburn a primit în 1992 Medalia Prezidenţiala a Libertăţii (Presidential Medal of Freedom) iar în 1993 Premiul umanitar Jean Hersholt. Prima sa misiune a fost în Etiopia, în 1988, unde a vizitat orfelinatul Macallè. După această primă călătorie ea a declarat: "Mi s-a frânt inima. Nu pot suporta ideea ca două milioane de persoane mor de foame. (...) Termenul "Lumea a treia" nu-mi place pentru că facem toţi parte dintr-o singură lume. Vreau ca lumea să ştie că majoritatea fiinţelor umane suferă".

2. Grace Kelly (1929-1982) S-a născut în Philadelphia într-o familie bogată, de origine irlandeză, fiind considerată, chiar şi astăzi, cea mai frumoasă actriţă a tuturor timpurile şi, fără îndoială, una dintre cele mai talentate.

A început ca model iar, la 22 de ani, a avut primul ei rol în "Fourteen Hours" (1951), regizat de Henry Hathaway. Statutul său a fost confirmat în 1954, cu o nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar Mogambo, avându-l alături pe Gary Cooper, şi cu decernarea Globului de Aur. În 1955 a câştigat premiul Oscar şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în filmul The Country Girl (1954). Actriţa preferată a celebrului regizor Alfred Hitchcock, ea a jucat în trei filme ale acestuia: Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954) - considerată o capodoperă a genului, şi To Catch a Thief (1955), alături de Cary Grant.

Institutul de Film American a inclus-o pe Kelly pe locul 13 al celor mai mari staruri din istoria filmului. Când Alfred Hitchcock i-a propus un al patrulea film - Marnie, ea ar fi fost fericită să ajungă din nou în lumina reflectoarelor, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

La 19 aprilie 1956, Grace Kelly s-a căsătorit cu Rainier III de Monaco, inaugurând ''nunta secolului'' transmisă în direct la televiziune. Avea 26 ani, iar prinţul Rainier 31. Rochia ei de mireasă este în prezent păstrată la Muzeul de Artă din Philadelphia, fiind donată de Grace Kelly în persoană.

Deşi faimoasă, fiică de miliardari, având o aură de senzualitate şi un tip de frumuseţe rece, blondă cu ochi albaştri, înaltă (1.7O m) şi subţire, actriţa avea puţin din aerul marilor dive de la Hollywood: era destul de timidă, rezervată, de o dulceaţă tristă şi severă, părând chiar puţin neprietenoasă.

Una dintre cele mai frumoase actriţe care au apărut vreodată pe marele ecran, Grace Kelly a rămas până în zilele noastre, un simbol al eleganţei şi rafinamentului.

3. Catherine Deneuve, vedetă a cinematografiei franceze, s-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943, şi a debutat în film la vârsta de 13 ani. Rolul din filmul ''Umbrelele din Cherbourg'' (1964) în regia lui de Jacques Demi, i-a adus celebritatea, la numai 20 de ani.

Cu o carieră de o jumătate de secol, a jucat în 120 de filme sub bagheta unor faimoşi regizori, printre care Roman Polanski, Luis Bunuel şi Lars von Trier.

Academia Franceză de Cinema i-a acordat, în 1980, premiul pentru cea mai bună actriţă în The Last Metro (1980), la Festivalul de Film de la Veneţia în 1998 a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în Place Vendome, iar în 1992 pentru rolul Eliane din drama istorică "Indochina" (1992), a fost nominalizată la Oscar şi distinsă cu cel de-al doilea premiu César (echivalentul francez al premiului Oscar).

Frumuseţea sa misterioasă şi distantă a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru designerul Yves Saint Laurent, în 1992 devenind şi un model pentru linia sa de îngrijire a pielii. În 2001, a fost aleasă ca ''noua faţă'' a L'Oréal Paris.

Considerată cea mai frumoasă femeie din lume de revista americană Look, Catherine Deneuve este una din puţinele actriţe din Hexagon care figurează în Hall of Fame de la Hollywood, simbolizând în străinătate eleganţa franceză.

4. Elizabeth Taylor (1932-2011) considerată ultima mare divă din epoca de aur a Hollywoodului pentru abilităţile sale actoriceşti şi frumuseţea sa unică. Printre cele mai mari succese: The Giant (1956) alături de Rock Hudson şi James Dean, Cat on a Hot Tin Roof -1958 (Pisica pe acoperişul fierbinte), cu Paul Newman, Last Summer (1959) alături de Montgomery Clift şi Katharine Hepburn.

La numai 17 ani, Liz Taylor a fost recompensată cu premiul de popularitate pentru cea mai frumoasă costumaţie la gala premiilor Oscar din 1949. În 1960, Taylor era actriţa cel mai bine plătită de la Hollywood pentru rolul din Cleopatra.

În 1961 a primit un Oscar pentru filmul BUtterfield 8, dar şi numeroase aprecieri pentru ţinuta sa elegantă. Peste 6 ani Liz Taylor a câştigat al doilea Oscar la secţiunea cea mai bună actriţă pentru Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966) (Cui i-e frică de Virginia Woolf?), unde l-a avut alături pe Richard Burton.

Designerul Michael Kors spunea despre Taylor că era ''incredibil de frumoasă, amuzantă, isteaţă, fermecătoare şi mereu strălucitoare. În lumea de astăzi sunt puţine persoanele care îmbină toate aceste calităţi cu o viaţă publică bogată şi un mare talent''.

Este una dintre luminile strălucitoare ale industriei filmului american, clasată de Institutul American de Film pe locul al şaptelea al celor mai mari staruri feminine din toate timpurile.

5. Claudia Cardinale s-a născut în Tunisia, la 15 aprilie 1938, fiind cea mai importantă actriţa italiană a anilor şaizeci şi singura care a atins o faimă internaţională comparabilă cu cea a Sophiei Loren sau Lollobrigida în anii cincizeci. Drumul său spre glorie începe la vârstă de 17 ani, după ce cucereşte titlul de "cea mai frumoasă italiancă din Tunis".

"Frumuseţea sa în acelaşi timp solară şi nocturnă, clară, misteriosă şi tulburătoare", a fost apreciată de către marii regizori ai epocii de aur ai cinematografiei italiene. A colaborat cu Luchino Visconti (Gattopardo, Vaghe stelle dell'Orsa), Fellini (8½), Bolognini (Il bell’Antonio, La viaccia, Senilità) etc. Filmul 8 1/2 (1963), dar mai ales Gattopardo (1963) o fac cunoscută în lumea întreagă, ca strălucită interpretă, despre care Alberto Moravia spunea că"este o frumuseţe dăltuită de Michelangelo dar care va rămâne, mai presus de "fenomenul artistic", ea însăşi!

Vorbind fluent franceza, italiana, spaniola, engleza şi araba, ea face parte din comisiile festivalurilor de film şi devine Ambasador UNESCO din 1999 pentru "The Defense of Women's Rights since".

Claudia Cardinale a reprezentat un nou model feminin, o femeie cu o voinţă puternică, care vrea să fie liberă şi independentă şi aspiră la un rol egal în relaţiile afective şi profesionale.

6. Sophia Loren este o actriţă italiană, universal recunoscută ca una dintre cele mai faimoase actriţe din istoria cinematografiei mondial, fiind votată, în 2006, drept "cea mai naturală frumuseţe din lume". Ascensiunea sa în lumea cinematografiei începe cu rolul din Aida (1953), oferit de producătorul Carlo Ponti.

În 1999, Institutul American de Film a clasat-o pe locul 21 din lista celor 25 cele mai mari staruri feminine din toate timpurile. A câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în filmul La ciociara regizat de Vittorio De Sica. În timpul carierei sale îndelungate, a obţinut două premii Oscar (dintre care unul pentru întreaga sa activitate), un premiu Globul de Aur, un Leu de aur, Coppa Volpi, un Palme d'Or la Cannes, un premiu BAFTA, şase David di Donatello şi două Nastri d’argento.

7. Rita Hayworth (1918-1987) - Actriţă şi dansatoare americană, una dintre cele mai frumoase femei din istoria cinematografiei,
Hayworth a jucat alături de James Cagney în The Strawberry Blonde (1941), cu Tyrone Power în Blood and Sand (1941), You Were Never Lovelier (1942) alături de Fred Astaire, şi Cover Girl (1944), alături de Gene Kelly. În 1943 se căsătoreşte cu marele actor şi regizor Orson Welles, cu care joacă în The Lady from Shanghai (1947). Filmul cel mai cunoscut al acestei frumoase actriţe rămâne Gilda (1946) care i-a adus un mare succes, devenind femeia cea mai dorită din America.

Situându-se printre cele mai frumoase şi seducătoare femei din istoria filmului, Rita Hayworth a avut însă 5 căsători nereuşite şi murit în 1987 în apartamentul ei din New York singură, după o lungă comă.

Bogate, fascinante, celebre, talentate, fericite sau mai puţin fericite, acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase femei ale secolului XX, adorate de fani din toată lumea care au rămas în istoria cinematografiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.