Cel mai mare sistem de peşteri descoperit în Vietnam

Pestera Son Doong, Vietnam.
Pestera Son Doong, Vietnam. (Captura video Youtube)

Cea mai mare peşteră a lumii a fost descoperită în Vietnam, localizată în mijlocul unei jungle îndepărtate.

Cunoscută drept peştera Son Doong, noua descoperire din Vietnam este mai mare decât Peştera Căprioarei (Deer Cave) din Malaiezia, conform National Geographic.

Son Doog are o secţiune de aproximativ 80 x 80 de metri înăuntru şi este lungă de aproximativ 4,5 km. Peştera Căprioarei are aproximativ 91,5 x 91.5 metri, dar doar 1,6 km lungime.

Exploratorii declară că peştera ar putea fi şi mai mare, dar apele de inundaţie blochează calea pentru continuarea explorării. Într-o zonă, Son Doong atinge o suprafaţă de 140 x 140 de metri, conform publicaţiei.

"A doua echipă care a intrat, a fost alungată de inundaţie", a afirmat pentru National Geographic, Adam Spillane, care face parte din Asociaţia Britanică de Cercetare a Peşterilor. "Ne întoarcem anul viitor pentru a escalada acel perete şi a explora mai departe peşteră."

Conform The Daily Telegraph, jungla care înconjoară peştera, localizată lângă graniţa cu Laos, a fost folosită ca ascunzătoare în timpul Războiului din Vietnam.

"Trebuie să fii foarte aproape de peşteră pentru a o vedea", a declarat pentru revista Spillane. "În mod sigur, în expediţiile anterioare, oamenii au trecut la câteva sute de metri de intrare fără să o vadă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură