CEDO condamnă din nou R. Moldova pentru detenţie ilegală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi, 15 mai Republica Moldova pentru detenţia ilegală a reclamantului Iurie Paşa, precum şi îngrădirea accesului acestuia la materialele din dosar, statul fiind obligat să achite prejudicii de 5.650 Euro.

Iurie Paşa s-a plâns Curţii că fiind reţinut la 5 februarie 2011 sub acuzaţia de trafic de fiinţe umane, după expirarea a 72 de ore, dar şi în perioada 6-16 martie 2011, a fost deţinut ilegal fără un mandat de arest.

Reclamantul s-a mai plâns de refuzul instanţei moldoveneşti de a-i prezenta copia materialelor cauzei prezentate de procuror pe care s-a bazat demersul privind arestarea sa şi lipsa unui remediu eficient.

Potrivit Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Curtea a constatat violarea Convenţiei considerând detenţia reclamantului în perioada 6-16 martie 2011 ca fiind contrară legislaţiei în vigoare, concluzie adoptată şi de instanţele naţionale însă în pofida constatării că detenţia reclamantului a fost ilegală, acestuia nu i-au fost oferite compensaţii de către instanţele R. Moldova, astfel că el şi-a păstrat calitatea de victimă.

CEDO a mai constatat violarea Convenţiei, notând că instanţa care a dispus arestarea reclamantului nu a oferit acces lui Iurie Paşa la materialele prezentate de procuror, iar Curtea de Apel nu a răspuns la plângerea reclamantului în această privinţă. Nu au fost aduse motive pentru ascunderea informaţiei şi corespunzător Paşa a fost în imposibilitate de a contesta în mod corespunzător motivele aduse în favoarea detenţiei sale, în speţă nefiind respectat principiul egalităţii armelor.

Curtea a acordat reclamantului 5.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe