Ceaiuri pentru întărirea imunităţii în sezonul rece

Cătina - un vitaminizant şi fortifiant de excepţie.
Cătina - un vitaminizant şi fortifiant de excepţie. (Internet)

În perioada de iarnă, organismul uman este supus schimbărilor climatice care pot influenţa buna funcţionare a acestuia. Rolul sistemului nostru imunitar este de a ne proteja şi de a ne ajuta să menţinem o stare bună de sănătate. Ceaiurile au un rol important în menţinerea stării de bine în sezonul rece.

În afară de cereale, fructe şi legume, vă recomandăm câteva produse care pot fi cu uşurinţă incluse în alimentaţia noastră şi au un rol benefic în fortificarea imunităţii: mierea de albine, scorţişoara, tinctura de propolis.

Pe lângă aceste produse, pentru evitarea stărilor de stres, depresiei sau tristeţii, este bine să avem o atitudine pozitivă, toleranţă, bunătate, bunăvoinţă, încercând să ne gândim la ceilalţi şi să-i ajutăm.

În continure, vă prezentăm câteva ceaiuri care vă vor ajuta să faceţi faţă mai bine acestei ierni:

Ceai de cătină

Fructele de cătină conţin vitaminele C, E, F, D, provitamina A, vitaminele B1, B2, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu etc. Acest ceai poate înlocui, pe timp de iarnă, o parte dintre vitaminele pe care le-am putea asimila din fructe şi legume. Cătina oferă energie organismului, ajutându-l să se adapteze mai uşor la trecerea bruscă de la căldură la frig.

Cătina cu miere de albine se poate prepara şi acasă, foarte simplu: boabele de cătină bine spălate, uscate şi uşor zdrobite se pun într-un borcan, în aşa fel încât mierea care se toarnă peste boabe să le acopere în întregime.

Borcanul, bine înfiletat, se ţine la rece, cel mai bine la frigider. După o săptămână, din acest amestec, cu aromă şi gust extrem de plăcute, se iau dimineaţa câte una – două linguriţe, cel puţin o lună de zile.

Ceai de măceşe

Ceaiul de măceşe este un bun stimulator al imunităţii, protejând organismul de răceală şi gripă. Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotice. Este, de asemenea, vasodilatator, protejează vasele de sânge şi aduce un surplus de vitamina C.

Măceşele se pot consuma şi sub formă de pulbere sau sirop.

Dacă le consumaţi regulat, preparatele cu măceşe sunt eficiente în faţa răcelilor şi infecţiilor, datorită conţinutului mare de vitamina C, care întăreşte imunitatea organismului, ajutându-l să facă faţă infecţiilor respiratorii atât de frecvente în sezonul rece.

Mod de preparare a ceaiului de măceşe: infuzia se obţine turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute.

Ceai de soc

Florile de soc sunt foarte eficiente în activarea sistemului imunitar, au proprietăţi diuretice, laxative, antinevralgice şi provoacă transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii. Socul este folosit în mod tradiţional pentru tratarea gripei, răcelii, sinuzitelor, stărilor febrile (reduce febra), probleme ale căilor respiratorii superioare. Sunt utile în caz de catar oculo-nazal (lăcrimează ochii şi curge nasul), şi este recomandat a se consuma când apar semne de răceală.

Florile şi fructele de soc sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul şi ajută la menţinerea sub control a tumorilor benigne

Ceai de scorţişoară

Folosirea zilnică a scorţişoarei pudră întăreşte sistemul imunitar şi protejează organismul de răceală, împotriva bacteriilor şi atacurilor virale, în concluzie ne ajută să facem faţă frigului.

Cei care suferă de răceli obişnuite sau severe ar trebui să ia o lingură de miere călduţă cu 1/4 linguriţă de scorţişoară pudră timp de 3 zile. Acest remediu este eficient în majoritatea cazurilor de tuse cronică, răceală şi curăţă sinusurile.

Mirosul scorţişoarei creşte puterea de concentrare şi memorare, aşa că este recomandabil să aveţi un baton pe care să îl mirosiţi din când în când. Puteţi presăra puţină scorţişoară în cafeaua de dimineaţă dacă doriţi să începeţi ziua cu mai multă energie.

Ceai de salvie

Frunzele de salvie conţin uleiuri volatile bogate în esenţe care există şi în unele conifere, polifenoli şi flavonoizi, tanin şi un principiu activ cu gust amar, picrosalvina. Bogăţia de compuşi activi conferă frunzelor de salvie proprietăţi în tratarea multor afecţiuni.

Salvia este tonic, antiseptic, digestiv, depurtiv, tratează tusea şi angina, iar băile cu salvie au efect antireumatic.

Datorită proprietăţilor antiseptice, salvia încetineşte acţiunea agenţilor infecţioşi şi diminuează inflamaţiile. Salvia încetineşte, de asemenea, deteriorarea sistemului nervos şi îmbunătăţeşte memoria.

Totodată, este eficientă în afecţiunile benigne ale pielii şi împiedică formarea plăcii dentare. Mai este recomandabilă în faringite, diabet, dischinezie bililară etc.