Ce este uraganul cosmic

NASA dă explicaţii despre uraganele cosmice.

Uragan uriaş din jurul Polului Nord al planetei Saturn
Uragan uriaş din jurul Polului Nord al planetei Saturn (NASA/JPL-Caltech/SSI)

Uraganele cosmice sunt furtuni de gaz impresionante care se mişcă cu viteză mare în jurul unui obiect cosmic. Aceste fenomene incredibile sunt caracterstici care se găsesc şi pe planeta noastră.

Care este diferenţa dintre un uragan cosmic şi un uragan terestru?

Aceste uragane cosmice au magnitudini de neimaginat. De exemplu, sonda spaţială Cassini-Huygens - care şi-a încheiat misiunea pe 15 septembrie 2017, aşa cum a fost planificat - a capturat imaginile unui uragan uriaş din jurul Polului Nord al planetei Saturn.

În comparaţie cu uraganele de pe Pământ, ochiul uraganului avea un diametru de 2.000 de kilometri, adică de 20 de ori mai mare decât ochiul mediu al unui uragan de pe Pământ, potrivit NASA. În plus, diametrul acestui uragan cosmic a fost de 30.000 de kilometri, iar vânturile exterioare au parcurs 320 de kilometri pe oră, potrivit Phys.org.

Conform înregistrărilor NASA, în cazul unui uragan de acest tip, viteza vântului poate ajunge la 32 de milioane de kilometri pe oră, adică aproape 3% din viteza luminii, afirmă revista online Muy Interesante.

O altă diferenţă faţă de uraganele de pe Pământ este aceea că forţa imensă a vântului de gaze suflă în multe direcţii diferite, nu într- una singură, ca pe Pământ.

În mod curios, această caracteristică climatică cunoscută sub numele de "hexagon" are numeroase vârtejuri mici care se rotesc în direcţii opuse furtunii centrale şi sunt trase în jurul fluxul de jet, creând o regiune extrem de turbulentă, relatează Phys.org

Uragan cosmic
Uragan cosmic (NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University)

O altă diferenţă este durata de timp: în timp ce un uragan de pe Pământ poate dura o zi sau chiar mai mult de o săptămână, hexagonul s-a menţinut timp de decenii fără semne că va scădea. Se pare că în spaţiu lucrurile se întâmplă cu un timp diferit. Conform NASA, tornada hexagonală de pe Saturn, ar putea fi atât de longevivă din cauză că planeta este practic o minge gigantică de gaz. Pe Terra, pământul angrenat întrerupe curenţii, în timp ce, pe Saturn, furtuna rămâne stabilă din cauza lipsei de masă solidă.

Articole de referinţă: NASA: The Rose, Phys.org: A cosmic hurricane