Câteva dintre cele mai nesănătoase alimente

Este cunoscut faptul că, consumul alimentelor cu grăsimi trans, chiar şi în cantităţi infime, poate provoca boli de inimă, obezitate şi multe alte afecţiuni grave.
Este cunoscut faptul că, consumul alimentelor cu grăsimi trans, chiar şi în cantităţi infime, poate provoca boli de inimă, obezitate şi multe alte afecţiuni grave. (Mario Tama / Getty Images)

Majoritatea alimentelor pe care le vedem în prezent pe rafturile supermarketurilor, în ambalaje atrăgătoare, sunt alimente îndelung procesate industrial, cu adaos de arome artificiale, aditivi şi îndulcitori - sunt aspectuoase, aromate şi gustoase dar fără valoare nutritivă. Zahărul rafinat, margarina, crenvuştii, brânza topită, coca cola, alimentele de tip fast-food, sunt doar câteva dintre cele mai nesănătoase alimente, care pot cauza în timp o serie de afecţiuni. Acestea sunt cele pe care le cunoaştem mai bine, însă în realitatea sunt mult mai multe şi poate mai puţin cunoscute.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai nesănătoase alimente:

Margarina intră în categoria alimentelor artificiale, nesănătoase, pe care corpul nostru nu ştie cum să le metabolizeze. Grăsimile vegetale folosite ca materie primă sunt supuse procesului de hidrogenare, care necesită prezenţa unui catalizator metalic şi temperaturi ridicate. Rezultă grăsimi de tip trans (AGT), nocive, care devin solide şi tartinabile la temperatura camerei.

Deoarece aceste grăsimi nu există în natură, organismul face eforturi încearcând să le utilizeze ca şi cum ar fi bune, afectând membranele celulare. Este alterat astfel aportul normal de minerale şi alte elemente nutritive, permiţând agenţilor patogeni şi substanţelor chimice toxice să pătrundă mai uşor în celule. Rezultatul: un sistem imunitar slăbit, creşterea nivelului de colesterol în sânge, riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare şi neurodegenerative.

Hidrogenarea a devenit populară în America deoarece acest ulei nu se depreciază aşa de repede ca uleiurile normale şi, prin urmare, are o durată mai lungă. Putem lăsa o bucată de margarină pe masă de ani de zile şi nu va fi afectată de larve, insecte sau rozătoare. Se pare că doar oamenii sunt în stare să o consume.

Mai grav este faptul că aceste grăsimi vegetale de tipul margarinei se găsesc în numeroase alte produse alimentare. Începând de la maioneze şi până la unele sortimente de pâine, biscuiţi, produse de patiserie, bomboane, snacks-uri, chips-uri sau pop-corn, toate conţin "grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate".

Zahărul alb Se pare că nici acesta nu este cu adevărat un aliment. În 1957 dr. William Coda Martin l-a clasificat ca otravă pentru că nu aduce nicio substanţă utilă organismului, el oferă doar o senzaţie de saţietate pe moment.

În mod tradiţional, zahărul este produs din trestie de zahăr şi sfeclă de zahăr. În procesul prelucrării acesta este tratat cu substanţe, cum ar fi varul, dioxidul de sulf etc. Într-o anumită cantitate, aceste substanţe vor rămâne şi în produsul finit.

Cu toate acestea consumul de zahăr este în continuă creştere. La nivel mondial, în ultimii 50 de ani consumul de zahăr s-a triplat. Să menţionăm şi ''zahărul ascuns'', pe care îl ingerăm din produse considerate în mod obişnuit a fi sărate, cum ar fi ketch-up (23% zahăr), fulgi de porumb (8% zahăr), pâinea sau majoritatea produselor conservate.

Printre cercetătorii care au tras un semnal de alarmă cu privire la efectele negative ale zahărului se numără dr. Robert Lustig, profesor, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă la Şcoala de Medicină a Universităţii din California. Într-una din prelegerile sale pe această temă, intitulată Sugar: The Bitter Truth, dr. Lustig, avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă zahărul, pe care îl numeşte ''toxină cronică''.

Afectarea sistemului imunitar, tulburări de metabolism, diabet, obezitate, probleme cu dinţii, afecţiuni cardio-vasculare, deficit de vitamina B, iată doar câteva dintre efectele nocive ale zahărului asupra organismului nostru. De asemenea, cercetătorii au demonstrat că zahărul poate produce dependenţă.

Putem încerca să-l înlocuim cu fructe proaspete, miere sau fructe uscate. Aceste produse conţin carbohidraţi naturali complecşi, care se asimilează lent în sânge şi saturează mult mai bine corpul.

Crenvuşti, parizer, salam, pateu. Acestea sunt alimente preparate cu carne fin măcinată, imposibil de recunoscut ... O oportunitate excelentă de a utiliza carnea pe care altfel nimeni nu ar cumpăra-o, dacă ar putea vedea ceea ce este! De verificat bine eticheta, să nu fie prezenţi printre ingrediente nitriţi şi nitraţi (cauză cancer).

Brânza topită nu este deloc sănătoasă, cu acelaşi argument ca pentru mezeluri: conţine amestecuri de brânzeturi insuficient fermentate, sau care nu mai pot fi vândute, sunt topite împreună şi se adaugă polifosfaţi periculoşi. Acest tip de aliment este un toxic de la început până la sfârşit, de la materii prime la aditivii utilizaţi pentru a le face comestibile. Prezenţa în lista ingredientelor a citratului de sodiu (E331) indică utilizarea produselor obţinute prin prelucrarea deşeurilor care sunt compuşi chimici datorită acestui aditiv. Cu siguranţă nu este un aliment bun pentru copiii noştri.

Coca-Cola: Această băutură care conţine în principal zahăr, duce la creşterea acidităţii sângelui, împiedică absorbţia de calciu şi magneziu, rezultând o posibilă cauză a osteoporozei!

Produsele tip Delikat, atât de mult aclamate şi folosite, pot da savoare mâncărurilor care nu au gust, pot îmbunătăţi foarte mult gustul felurilor de mâncare ... Păcat că acestea conţin glutamat monosodic, un aditiv care poate provoca, de asemenea, cancer! Atenţie şi la produsele care au scris pe ambalaj "Fără glutamat".

Chips-urile de multe ori nu sunt compuse din cartofi (sau conţin doar un procent mic). Aroma de brânză sau pizza este dată de utilizarea unor arome speciale, despre care nu există studii aprofundate care să ne garanteze siguranţă absolută şi mai ales nici în ceea ce priveşte interacţiunile între diferitele arome şi alţi aditivi chimici folosiţi!

Pâinea albă se regăseşte şi ea în această listă a alimentelor nasănătoase. Pâinea este un aliment care se consumă zilnic şi este, prin urmare, important să fie de calitate. Pâinea albă se face cu faină albă, lipsită de tărâţe de grâu şi germeni (partea cea mai importantă şi hrănitoare a grâului...), faina albă formează un lipici care se lipeşte de pereţii intestinului limitând astfel absorbţia nutrienţilor.

Majoritatea alimentelor pe care le găsim în supermarket conţin puţine substanţe nutritive. Pentru cei care vând, sănătatea noastră nu este importantă.

Tentaţiile din supermarket sau din restaurante Mc Donald's sunt mari într-adevăr, mai ales pentru cei mici. Sunt importante cumpătarea şi echilibrul, să avem grijă să nu devină o obişnuinţă pentru că sănătatea noastră va avea de suferit şi, după cum ştim, este mai bine să previi decât să tratezi!

Aşadar să optăm pentru fructe, legume şi alimente cât mai puţin procesate industrial, să încercăm să evităm alimentele cele mai nesănătoase, care nu-i oferă organismului nostru nutrienţii de care acesta are nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.