Casa Albă nu va forţa o soluţie cu două state în Orientul Mijlociu

Washingtonul a semnalat o schimbare majoră în ceea ce priveşte suportul pentru soluţia cu două state în cazul conflictului dintre Israel şi palestinieni. Schimbarea a avut loc în ajunul vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump susţine pacea dintre israelieni şi palestinieni, chiar dacă acordul de pace nu vine în forma unei soluţii cu două state, a declarat marţi un oficial al Casei Albe.

Oficialul de rang înalt a declarat că SUA nu va mai încerca să “dicteze” termenii niciunui viitor acord de pace, dar va susţine ceea ce vor decide împreună cele două tabere.

Oficialul a precizat că resetarea procesului de pace din Orientul Mijlociu este o prioritate şi speră că israelienii şi palestinienii vor reveni la masa negocierilor în curând. De asemenea, Trump i-a acordat ginerelui său, Jared Kushner, sarcina de a negocia un acord de pace.

Comentariile au fost făcute înaintea unei întâlniri ce are loc miercuri la Casa Albă între Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Dacă Trump nu susţine în mod explicit soluţia cu două state în conflictul israeliano-palestinian, acest lucru va distruge decenii de politică americană adoptată de foste administraţii prezidenţiale republicane şi democrate.

Această politică se află, de asemenea, în centrul eforturilor internaţionale pentru soluţionarea îndelungatului conflict dintre israelieni şi palestinieni. Suportul slăbit pentru un eventual stat palestinian ar putea, de asemenea, să nemulţumească ţările majoritar musulmane, inclusiv aliaţii suniţi arabi ai SUA.

După ce a fost reales în 2015, Netanyahu a insistat că nu va accepta crearea unui stat palestinian, promisiune care a tensionat în mod substanţial relaţiile cu Administraţia fostului preşedinte american Barack Obama.

Oficialul a declarat că Netanyahu şi Trump vor discuta probabil despre activităţile de extindere a coloniilor israeliene în teritoriile ocupate şi despre potenţiala mutare a sediului ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim, o mişcare puternic criticată de palestinieni care văd oraşul ca o capitală a viitorului lor stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe