Casa Albă doreşte să naţionalizeze reţeaua 5G, susţine un raport

(Getty Images)

Într-un raport publicat duminică noaptea, Axios a susţinut că oficiali americani din domeniul securităţii naţionale iau în considerare o preluare federală fără precedent a unei porţiuni a reţelei mobile americane pentru protecţie împotriva atacurilor chineze - ceea ce s-ar putea dovedi o măsură preventivă care indică un posibil război comercial între cele două superputeri.

Axios a obţinut un memoriu şi o prezentare PowerPoint, care, aparent, au fost realizate de un oficial de rang înalt din Consiliul Securităţii Naţionale ce au fost prezentate altor oficiali de top în cadrul unei întâlniri recente. Documentele susţin că SUA are nevoie de o reţeaua naţională 5G centralizată în următorii 3 ani. Se estimează că va urma o dezbatere aprinsă în cadrul administraţiei şi proteste dure din partea industriei în următoarele 6-8 luni cu privire la modul în care o reţea 5G va fi construită şi plătită.

Potrivit documentelor, SUA trebuie să construiască într-un interval de timp cât mai scurt o tehnologie wireless 5G super rapidă deoarece “China a obţinut o poziţie dominantă în producerea şi operarea infrastructurii pentru reţele” şi “este un actor ostil dominant în domeniul informaţiilor”.

Memoriul susţine că o reţea 5G puternică este necesară pentru a crea o platformă sigură pentru noile tehnologii precum automobilele fără şoferi şi realitatea virtuală şi pentru a combate ameninţările chineze la adresa securităţii economice şi cibernetice a Statelor Unite. În prezentare se susţine că obiectivul este combaterea digitală a iniţiativei chineze "One Belt, One Road" care urmăreşte creşterea influenţei Beijingul în afara graniţelor naţionale. De asemenea, în documente se face referire la dominaţia chineză în domeniul Inteligenţei Artificiale.

În document se pare că există chiar sugestii ca activitatea SUA în privinţa securizării reţelei 5G să fie exportată pe pieţele emergente pentru a proteja aliaţii democraţi împotriva Chinei.

“În final, acest efort ar putea ajuta ţările în curs de dezvoltare împotriva comportamentului neo-colonial al chinezilor”, a mai notat memoriul.

Companiile de telecomunicaţii americane lucrează deja la construirea de reţele 5G, iar companiile AT&T, Verizon şi T-Mobile, de exemplu, investesc din greu în acest domeniu. Coreea de Sud, Japonia şi alte ţări s-au aflat în linia întâi a testărilor. Nu este clar dacă termenul limită de 3 ani precizat în memoriu pentru crearea reţelei 5G va fi respectat, sau dacă aceasta se va realiza mai repede.

Memoriul susţine că Beijingul câştigă treptat “bătăliile privind algoritmii” specifici Inteligenţei Artificiale şi că “neconstruirea reţelei ne plasează într-un dezavantaj permanent faţă de China în domeniul informaţiilor”. Experţii prevăd o dezbatere aprinsă privind China şi Inteligenţa Artificială.

Reţeaua 5G ar urma să funcţioneze la o viteză cuprinsă între 10 şi 20 Gb pe secundă, ceea ce ar fi uimitor de rapid, potrivit ForexLive, acest lucru aducând argumente suplimentare că naţionalizarea reţelei ar fi necesară împotriva hackingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură