Casa Albă criticată pentru că i-ar fi cerut lui Steve Bannon să menţină tăcerea

Preşedintele american Donald Trump (st) şi fostul său strateg şef Steve Bannon.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi fostul său strateg şef Steve Bannon. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Fostul consilier de top al preşedintelui american Donald Trump a depus mărturie în cadrul unei audieri cu uşile închise a Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, care investighează presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale din SUA. Ezitarea lui Bannon de a discuta a generat numeroase critici din partea politicienilor democraţi.

Adam Schiff, membru democrat în Comisia de Informaţii, a criticat marţi Casa Albă pentru că i-ar fi cerut fostului strateg şef Steve Bannon să nu răspundă la anumite întrebări referitoare la mandatul lui în administraţia Trump şi la discuţiile avute cu preşedintele după ce a fost concediat.

“Scopul de a pretinde atâtea privilegii – dacă este într-adevăr aşa ceva – este uimitor. Merge cu mult dincolo de orice am văzut în această investigaţie... Acesta a fost practic un ordin de tăcere din partea Casei Albe”, a afirmat Schiff.

Purtătoarea de cuvânt Sarah Huckabee Sanders a afirmat marţi că înainte de a “obţine materiale confidenţiale” legate de anchetele privind Casa Albă, Congresul trebuie să se consulte cu administraţia Trump.

În acelaşi timp, ea a precizat că administraţia rămâne “pe deplin cooperantă” cu investigaţia în desfăşurare privind presupusa interferenţă a ruşilor în alegerile prezidenţiale din 2016.

Publicaţia The New York Times a menţionat marţi că Robert Mueller, consilierul special aflat la conducerea acestei investigaţii, a obţinut o citaţie pentru a forţa o audiere separată a fostului strateg şef al Casei Albe. Mass media a afirmat că este pentru prima oară când a fost folosită o citaţie pentru a obţine informaţii din partea unui asociat al lui Trump.

Steve Bannon, considerat la un moment dat un arhitect al politicii internaţionale americane, a declanşat controverse după publicarea cărţii “Foc şi furie: În interiorul Casei Albe a lui Trump”, o investigaţie desfăşurată de jurnalistul Tom Wolff. În cartea sa, Wolff îl citează pe Bannon, în vârstă de 64 de ani, care a descris o întâlnire ce a avut loc în iulie 2016 în Trump Tower, la care au participat Donald Trump Jr., Jared Kushner şi un avocat rus, ca fiind “o trădare” şi “nepatriotică”.

Reacţionând la remarcile lui Bannon, Trump l-a criticat dur pe fostul său strateg, susţinând că acesta “şi-a pierdut minţile”.

“Steve Bannon nu are nimic de a face cu mine sau preşedinţia mea. Când a fost concediat, [Bannon] nu şi-a pierdut doar slujba, ci şi minţile”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

În plus, preşedintele american a etichetat cartea “Foc şi Furie” ca fiind “falsă”, iar pe Wolff l-a descris ca pe un “autor complet discreditat”.