Casa Albă confirmă că Trump şi Putin s-ar putea întâlni în curând

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Jorge Silva/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus a fost invitat la discuţii atunci când omologul său american Donald Trump i-a telefonat pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale din martie. Data şi locul întâlnirii încă nu au fost stabilite.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders a confirmat apelul telefonic într-o conferinţă de presă desfăşurată luni.

“După cum a confirmat însuşi preşedintele în 20 martie, la câteva ore după ultima sa discuţie telefonică cu preşedintele Putin, cei doi au discutat despre o întâlnire bilaterală în viitorul apropiat care ar putea avea loc în mai multe potenţiale locaţii, inclusiv Casa Albă”, a afirmat Sanders, adăugând că administraţia SUA nu comentează mai mult problema.

Consilierul Kremlinului pentru politică externă, Iuri Uşakov, a afirmat luni reporterilor că preşedintele Donald Trump a sugerat întâlnirea la locul său oficial de muncă şi la reşedinţa sa prezidenţială oficială din capitala americană: “Când preşedinţii noştri au discutat la telefon, Trump a sugerat o întâlnire în Washington, la Casa Albă. Acest lucru este o idee interesantă, pozitivă”, a precizat Uşakov.

Planificarea vizitei a fost întreruptă de expulzarea diplomaţilor ruşi din SUA şi alte state occidentale după ce Rusia a fost acuzată de de Londra otrăvirea cu neurotoxina noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale, Iulia, în 4 martie în oraşul britanic Salisbury. SUA a susţinut acuzaţiile Marii Britanii, deşi Kremlinul le-a negat cu tărie. Rusia a răspuns la expulzările de diplomaţi ruşi, cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini.

În plus, tensiunile dintre Rusia şi SUA sunt amplificate de investigaţiile continue asupra presupusei interferenţe a Moscovei cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.

“Sper că americanii nu vor abandona propunerea lor pentru discutarea posibilităţii desfăşurării summitului”, a precizat luni Uşakov. “Nu a existat timp pentru discuţii şi nici măcar nu a existat nimeni cu care să poţi discuta”, a mai susţinut el, adăugând că speră că “dialogul serios şi constructiv” ar putea începe acum.

Trump s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Casa Albă în mai 2017. Discuţiile au avut rolul de a pregăti întâlnirea dintre Trump şi Putin, care a avut loc în cadrul summitului G20 din Hamburg, în iulie 2017.

Putin a vizitat ultima dată Casa Albă în noiembrie 2001, când s-a întâlnit cu fostul preşedinte George W. Bush.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe