Cărtărescu: "Poporul român n-a ales Parlamentul ăsta de hoţi!"

Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu (Cosmin Bumbuţ)

La alegerile din decembrie poporul român a votat pentru o viaţă mai bună şi mai demnă, nu pentru o mafie care vrea să scape de puşcărie şi pentru un guvern de semi-analfabeţi, scrie, pe Facebook, scriitorul Mircea Cărtărescu, la o zi după ce zeci de mii de români au ieşit în stradă, revoltaţi de tentativa Guvernului de a da două ordonanţe care i-ar scoate mai repede pe corupţi de după gratii şi vor submina lupta anticorupţie.

"Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoţi, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni şi semi-analfabeţi. El a votat pentru o viaţă mai bună şi mai demnă, nu pentru o mafie spoliatoare care vrea acum să scape de puşcărie. Iar acum oamenii sunt în stradă şi acolo vor rămâne până va trece pericolul unor legi făcute pentru cei care le dau", scrie Cărtărescu.

De asemenea, scriitorul îşi exprimă aprecierea faţă de preşedintele Iohannis, care, reamintim, a apărut duminică la protest printre oameni, opinând că acesta trebuie sprijinit.

"L-am subestimat pe preşedintele Iohannis, se vede acum că e un om de stat care cunoaşte interesele României şi ale românilor. Nu avem un alt pol politic în stare să se opună hoţilor. Preşedintele trebuie sprijinit acum, în perioada asta, ca garant al unei justiţii libere", concluzionează scriitorul.

Reamintim că zeci de mii de oameni au protestat duminică, revoltaţi de faptul că, abia instalaţi la putere, PSD şi ALDE au venit cu două proiecte de ordonanţe prin care corupţii ar urma să iasă mai repede de după gratii iar Codul Penal ar fi modificat de o manieră considerată inacceptabilă de Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile.

La protestul din Capitală şi-a făcut apariţia şi preşedintele Iohannis, care s-a declarat indignat că "o gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept!" Acelaşi preşedinte Iohannis şi-a făcut apariţia cu câteva zile înainte şi la şedinţa în care, potrivit presei, Guvernul voia să adopte pe şest cele două ordonanţe.