Carles Puigdemont s-a răzgândit. Nu va mai candida la preşedinţia catalană

Liderul separatist Puigdemont a renunţat la planul iniţial de a fi reales în funcţia de preşedinte al Cataloniei şi a propus ca un politician întemniţat să preia conducerea regiunii. Totuşi, Madridul consideră că sunt probleme cu soluţia lui Puigdemont.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont a anunţat într-un material video postat joi pe reţelele sociale că renunţă să candideze la preşedinţia Cataloniei.

“Nu voi candida la funcţia de preşedinte regional”, a precizat Puigdemont.

“Nu ne vom preda, nu vom renunţa”, a afirmat el în materialul video, adăugând că speră că problema independenţei Cataloniei va căpăta o atenţie internaţională. “Ştiu că drumul pe care îl avem în faţă este lung şi plin de dificultăţi”.

Puigdemont a declarat că doreşte să stea pe margine temporar pentru a permite altui politician să ocupe funcţia de preşedinte în timpul exilului său autoimpus în Belgia. El a adăugat că aceasta este “singura cale de a forma un nou guvern” catalan în circumstanţele actuale.

Puigdemont a propus ca Jordi Sanchez să-şi depună candidatura pentru preşedinţie. Sanchez este un susţinător influent al campaniei de independenţă şi se află în prezent într-o închisoare din Madrid, fiind acuzat de răzvrătire.

În materialul video, liderul separatist a declarat că este neconstituţional ca politicienii catalani să mai fie ţinuţi în închisoare ca urmare a apelurilor lor pentru independenţa regiunii.

Parlamentarii din Catalonia l-au proclamat joi pe Puigdemont liderul lor legitim, sfidând decizia Curţii Constituţionale a Spaniei, potrivit căreia acesta nu poate ocupa funcţia de preşedinte. Curtea a afirmat că preşedintele regional trebuie să fie fizic în Parlament pentru a fi învestit, însă Puigdemont a declarat că se teme că va fi arestat dacă se întoarce în Spania.

Diverse publicaţii spaniole au analizat dacă moţiunea parlamentară de joi este un prim pas pentru numirea unui alt candidat prezidenţial catalan în afară de Puigdemont şi dacă acesta din urmă va primi un “rol simbolic” pe care să îl îndeplinească din Belgia.

Numirea lui Sanchez va fi problematică ţinând cont de faptul că acesta s-a aflat în spatele gratiilor timp de peste 4 luni. Curtea Supremă a Spaniei i-a respins până acum toate cererile de eliberare pe cauţiune. Zvonurile privind numirea sa l-au determinat anterior pe ministrul spaniol al Justiţiei, Rafael Catala, să afirme că este greu de imaginat un preşedinte care se află “în închisoare”.

Madridul a impus o guvernare directă asupra Cataloniei după ce regiunea şi-a declarat anul trecut independenţa de Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat joi că regiunea separatistă trebuie să aleagă un lider “care se află în Spania... care nu are niciun fel de probleme cu legea”.

Rajoy va conduce astăzi o întâlnire de Cabinet pentru a discuta noile evoluţii ale situaţiei catalane şi pentru a vedea dacă acestea pot fi adresate în Curtea Constituţională a ţării, a precizat agenţia spaniolă de ştiri EFE.

De asemenea, Puigdemont a declarat în materialul video că a format o echipă de avocaţi care să îl reprezintă în Comisia ONU pentru Drepturile Omului, adăugând că Spania a încălcat dreptul la autodeterminare.