Canuck, corbul care a terorizat locuitorii din Vancouver

Faimos de câţiva ani ca specialist în furtul a tot ce luceşte, în ultimele luni a devenit mai agresiv decât de obicei.
Canuck este cunoscut pentru atacurile sale şi chiar a reuşit să fure un cuţit de la locul crimei.
Canuck este cunoscut pentru atacurile sale şi chiar a reuşit să fure un cuţit de la locul crimei. (THE CROW AND I/FACEBOOK)

Vă puteţi imagina cum ar fi dacă, mergând liniştiţi pe o stradă, dintr-o dată sunteţi atacaţi violent de o pasăre care are în cioc un cuţit? Poate suna ca o scenă dintr-un film sau o glumă nu prea fericită, dar mulţi rezidenţi din Vancouver (Canada) trăiesc o realitate de acest gen. Canuck, numele cu care au decis să cheme pasărea, a devenit teroarea unei zone rezidenţiale în care multe servicii nu mai pot nici măcar să aibă acces.

Faimos de câţiva ani ca specialist în furtul de tot ce luceşte, corbul Canuck a devenit deosebit de periculos în ultimele luni

Inteligenţa excepţională de care corbul a dat dovadă de-a lungul istoriei, dar şi capacitatea sa deosebită, au creat în jurul acestui soi de păsări nenumărate legende şi mituri. Acestea au fost sporite şi de capacitatea corbului de a fi îmblânzit cu uşurinţă şi de a învăţa un număr limitat de cuvinte (între 9 şi 20, în funcţie de sursă), pe care le foloseşte, se pare, în mod intenţionat, nu reflex (ca papagalul).

Inteligenţa sa a atras, însă, nu doar respectul, ci şi ura oamenilor, care în multe situaţii, stăpâniţi de superstiţii distrugătoare, au încercat să extermine această pasăre. Desigur, o influenţă a avut-o şi lăcomia corbului, care a creat o impresie neplăcută multora, mai ales în timpul molimelor sau războaielor când, asemenea ciorilor şi altor păsări sanitari naturali, consumă trupurile celor căzuţi.

Corbii sunt cunoscuţi deoarece fură şi prind obiecte strălucitoare precum cristale, bucăţi de metal sau mingi de golf. Una dintre teorii este faptul că ei fac acest lucru pentru a impresiona alţi corbi. Alte studii indică faptul că exemplarele tinere sunt foarte curioase la toate lucrurile noi, şi au o anumită atracţie pentru obiectele luminoase şi rotunde, pe baza asemănării lor cu ouăle de pasăre. Dar, la maturitate corbii îşi pierd interesul, şi devin extrem de neofobici.

Este cazul corbului Canuck, care, de la sosirea în această zonă, a început să colecţioneze, cu ajutorul ciocului, toate tipurile de elemente metalice, trecând de la o monedă, la şuruburi ajungând chiar la potcoave sau cuţite.

Violenţa cu care le utilizează a crescut în ultimele luni, devenind atât de agresiv încât unele servicii din zonă au fost nevoite să anunţe că nu vor mai merge la unele adrese: diverse companii de curierat, atât publice, cât şi private, au anunţat că renunţă să parcurgă drumul spre zona rezidenţială datorită atacurilor suferite de angajaţii lor. De fapt, vecinii caută deja modalităţi de a aborda problema.

Dar nu numai populaţia din zonă ci chiar şi poliţia a asistat la modul în care acest mic animal a hotărât să-i intimideze. Cu puţin timp în urmă, în timpul unei investigaţii a poliţiei, această pasăre a fost capabilă să fure un cuţit, considerat drept probă de către forţele de securitate. Această armă a fost folosită de către un agresor pentru a intimida forţele de securitate şi, în timp ce era analizată, a apărut Canuck şi a luat-o în cioc.

Şi nu este pentru prima dată când poliţia suferă de mânia lui. În două ocazii, el a fost capabil să intre în interiorul unuia dintre vehiculele lor şi să le ia două elemente care erau confiscate. Cel mai izbitor caz a fost atunci când a furat mai multe butoane de la tastatura unui computer aflat în interiorul maşinii de poliţie.

(THE CROW AND I/FACEBOOK)

Toate acţiunile desfăşurate se pot citi pe pagina de Facebook "Canuck and I", unde sunt relatate toate „aventurile” legate de el.

O hartă pentru a-l monitoriza

Dar de ce atacă persoanele? Potrivit experţilor, intervievaţi de BBC, acest tip de corb devine, de obicei, deosebit de agresiv în acest moment al anului, fiind momentul în care este responsabil de construirea cuibului său şi de îngrijirea puilor, motiv care face ca animalul să devină foarte defensiv. Şi, conform celor declarate de către toate persoanele atacate, pare să aibă o predilecţie specială pentru o zonă a corpului uman: coroana capului.

(THE CROW AND I/FACEBOOK)

Vecinii nu numai că şi-au luat responsabilitatea să alerteze autorităţile, dar au făcut chiar şi o hartă, Crow Trax, în care este monitorizat fiecare atac, controlându-i mişcările. Autorităţile caută modalităţi să-l oprească pe Canuck şi să prevină să-i atace pe locuitorii din Vancouver. Acest corb a provocat teroare absolută în rândul locuitorilor din zonă.

Mai multe informaţii: BBC