Candida auris, ciuperca letală şi rezistentă la medicamente. 44 de cazuri în spitale din New York

Candida auris
Candida auris

Candida auris - ciuperca descoperită în 2009, în urechea unui japonez în vârstă - provoacă spaimă: se extinde cu uşurinţă şi afectează persoanele cele mai vulnerabile, care riscă infecţii grave.

"O ameninţare globală pentru sănătate", astfel defineşte Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC), din SUA, super-ciuperca potenţial letală, rezistentă la medicamente, care provoacă panică în spitale, în special în New York şi New Jersey, dar nu numai. Este vorba despre Candida auris, o ciupercă izolată pentru prima dată în 2009, în canalul urechii unui japonez de 70 ani, internat în spitalul de geriatrie din Tokyo, iar apoi a „migrat“ în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi Marea Britanie. Primul caz din Europa a fost depistat la Londra, într-un spital de cardiologie, în perioada aprilie 2015 - iulie 2016, unde au existat 50 de cazuri.

Arsuri şi dificultăţi la înghiţire

Pe parcursul ultimelor câteva luni, în New Yor au fost înregistrate 44 de cazuri de rezistenţă la medicamente (în 15 spitale şi un cabinet medical), cu 17 decese, dar în cazul deceselor nu a fost posibil să se stabilească definitiv relaţia cauză-efect deoarece pacienţii aveau alte boli pre-existente.

Primul caz în Statele Unite datează din 2013, dar Candida auris a început să se răspândească cu adevărat anul trecut. Poate infecta rănile, urechile şi sângele. În cele mai grave cazuri (care se pot solda cu decesul pacienţilor) infecţia cu candida se poate răspândi în organism după ce intră în fluxul sanguin provocând infecţii sistemice. Principalele simptome sunt arsuri la stomac şi dificultăţi la înghiţire.

Conform experţilor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Atlanta, super-ciuperca acţionează ca o super-bacterie, nu răspunde la antifungice şi este dificil de detectat în testele de laborator, deoarece poate fi uşor confundată cu candida comună (Candida albicans), bine cunoscută şi larg răspândită în spitalele din întreaga lume. Candida auris afectează în principal persoanele vulnerabile, cum ar fi copii şi persoane în vârstă şi se răspândeşte foarte uşor: a fost găsită pe echipamente de spitale şi pe pielea unor pacienţi, chiar dacă erau deja trataţi cu medicamente. În cele mai multe cazuri, a fost identificată la persoanele care au fost spitalizate pentru o lungă perioadă de timp.

Infectarea în spitale

Odată departajat genomul ciupercii, s-a descoperit că, în camerele în care au fost internaţi pacienţii cu infecţie, super-ciuperca era prezentă nu numai pe saltele, pe noptiere şi tăblia paturilor, ci şi pe alte piese de mobilier din cameră, chiar şi pe pervazul ferestrei. Se pare că infecţia este contractată în principal în spitale.

Factorii de risc identificaţi până în prezent sunt: ​​intervenţii chirurgicale recente, utilizarea de antibiotice şi antifungice cu spectru larg, utilizarea de catetere venoase centrale. În cazul pacienţilor infectaţi, experţii recomandă măsuri de izolare şi curăţarea completă a camerei cu produse pe bază de clor şi peroxid de hidrogen sau vapori. Se recomandă, de asemenea, decontaminarea pielii cu produse pe baza de clorhexidină.

Mai multe informaţii: Centers for Disease Control and Prevention: Candida auris, CDC: Candid auris Questions and Answers

Surse: Corriere de la Sera, MCN healthcare