Când ar trebui să luaţi micul dejun (dacă nu doriţi să vă îngrăşaţi)

Înainte de ora 9:30, prima masă a zilei se metabolizează mai bine.
Renunţarea la micul dejun este ca şi cum aţi mânca ceva în plus.Consumăm cu 20% mai multe alimente, dacă grăbindu-ne la serviciu, renunţăm la această importantă masă a zilei.
Renunţarea la micul dejun este ca şi cum aţi mânca ceva în plus.Consumăm cu 20% mai multe alimente, dacă grăbindu-ne la serviciu, renunţăm la această importantă masă a zilei. (mrwallpaper)

S-a vorbit şi s-a scris mult despre micul dejun perfect, considerat cea mai importantă masă a zilei de către nutriţionişti, dar poate nu atât de mult despre ora exactă la care trebuie consumată. Şi un mic dejun servit dimineaţa nu este acelaşi lucru cu cel de la ora trei după-amiază, după o noapte de petrecere (acesta fiind calificat drept ‘brunch’).

Potrivit unui nou studiu efectuat de Universitatea din Tel Aviv, condus de Dr. Daniela Jakubowicz - medic specialist în medicina internă şi endocrinologie, care şi-a petrecut ani de zile analizând rolul aportului alimentar relaţionat cu ritmul circadian (nictemeral) - prima masă a zilei este metabolizată mai bine înainte de ora 9:30.

Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităţilor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

„Îmbunătăţeşte expresia genelor care ne ajută să pierdem în greutate“, relatează studiul. În plus, îmbunătăţeşte, de asemenea, glucoza din sânge şi nivelul de insulină.

Pentru a ajunge la această concluzie, au fost examinaţi 36 de voluntari. Jumătate dintre ei erau obezi şi sufereau de diabet. În prima zi participanţii au consumat atât micul dejun cât şi prânzul, în timp ce în a doua zi a studiului au consumat doar masa de prânz. Analizele de sânge efectuate au demonstrat cum consumul micului dejun impulsionează genele relaţionate cu pierderea în greutate.

"Momentul potrivit pentru luarea micului dejun este înainte de 9:30. Îmbunătăţeşte metabolismul organismului, facilitează pierderea în greutate şi întârzie complicaţiile asociate diabetului de tip 2 şi a altor tulburări legate de vârstă", afirmă cercetătoarea israeliană.

Dr. Daniela Jakubowicz le dă un răspuns ferm persoanelor care decid să renunţe la micul dejun având drept motiv pierderea greutăţii: „Când micul dejun este omis, genele legate de pierderea în greutate se exprimă mai puţin, provocând salturi de zahăr în sânge care pot provoca creşterea în greutate, indiferent de ce mănâncă o persoană în restul zilei.

Studiul a fost publicat recent în revista Diabetes Care.

Mai multe informaţii: Medical Press: Skipping breakfast disrupts 'clock genes' that regulate body weight