CALM: Politica bugetar-fiscală pentru 2018 contravine angajamentelor RM privind descentralizarea financiară

În vederea implementării unei Recomandări a CE, în 2016, a fost semnată Foaia de Parcurs între Guvernul RM, Consiliul Europei şi CALM, care momentan este total ignorată de autorităţi, afirmă Viorel Furdui.
Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova
Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova (facebook.com)

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, susţine că realizările pe care şi le-au asumat autorităţile centrale ale Republicii Moldova în politica bugetar-fiscală pentru anul 2018 întârzie să apară, iar angajamentele privind Strategia de descentralizare a autorităţilor publice locale au fost ignorate în totalitate în pofida faptului că Guvernul şi-a asumat obligaţii exprese şi termene concrete în domeniul consolidării autonomiei financiare, prin creşterea surselor de venituri proprii la bugetele locale.

”Structura specializată a Consiliului Europei (Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale) a decis să realizeze o procedură de post- monitorizare a R. Moldova, la capitolul îndeplinirea angajamentelor asumate, în special în domeniul democraţiei locale şi descentralizării. Această post-monitorizare va avea loc în prima jumătate a anului 2018”, se arată într-un comunicat al CALM.

Potrivit lui Viorel Furdui, este extrem de important pentru Executiv să prezinte o viziune şi măsuri concrete în domeniul respectiv. Mai ales, în condiţiile în care CALM a venit cu un set de propuneri ce urmau a fi discutate. „Constatăm cu regret că nu există nicio reacţie, chiar mai mult – acest capitol în relaţiile cu Consiliul Europei şi alţi parteneri este neglijat, fapt ce poate fi concluzionat din textul politicii bugetar fiscale aprobat de Guvern.”

În context, CALM aminteşte că şi la alte capitole, R. Moldova se mai află sub monitorizarea Consiliului Europei: lupta anticorupţie, drepturile omului, mass-media etc. Unul dintre capitolele esenţiale fiind situaţia în domeniul democraţiei locale.

Menţionăm că în anul 2012, în urma vizitelor de monitorizare a Consiliului Europei, a fost adoptată Recomandarea nr. 322 care conţine o serie de recomandări concrete către autorităţile RM. Mai mult, în vederea implementării Recomandării, în iulie 2016, a fost semnată Foaia de Parcurs între Guvernul R. Moldova, Consiliul Europei şi CALM. Documentul prevede angajamente/acţiuni concrete şi termene fixe de realizare a lor. La ora actuală însă, majoritatea termenelor sunt depăşite, iar măsurile neimplementate.

Guvernul de la Chişinău a aprobat proiectul Politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2018 la 4 octombrie urmând ca acesta să fie supus dezbaterilor şi votului în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe