Cafeaua – un ingredient eficient al curelor moderne de slăbire

Efectele nocive ale consumului de cafea
Efectele nocive ale consumului de cafea (Facebook)

Mulţi au observat că un component principal al curelor actuale de slăbire este cafeina. În realitate, aceasta poate să ne ajute organismul să-şi folosească grăsimile pe post de combustibil. Atunci de câtă cafea avem nevoie ca să slăbim intensiv?

Există două motive principale care pot să ne explice mecanismul de ardere a grăsimilor după consumul cafeinei.

Potrivit specialiştilor, corpul nostru foloseşte carbohidraţii în calitate de sursă principală de energie şi apoi recurge la grăsimi. Cafeina activează procesul de scindare a grăsimilor pentru a folosi în primul rând acizii graşi. Cu toate acestea, efectul cafeinei scade tangibil dacă consumăm o cantitate mare de dulciuri.

În acelaşi timp, cafeina este un stimulent puternic. Ne ajută să rămânem activi pentru o perioadă mai lungă de timp şi ne poate îmbunătăţi performanţele fizice cu circa 11-12%.

Cafeaua în cura de slăbire: de câtă cafeină avem nevoie?

Dacă nu consumăm cafea în mod regulat circa 200 mg (2 ceşti de cafea măcinată) sunt suficiente pentru a produce un efect vizibil din perspectiva reducerii kilogramelor în plus. Putem să începem cu 100 mg, iar apoi să creştem treptat doza cu 50 mg. Cu toate acestea, nu se recomandă să adăugăm în cafea frişcă şi zahăr. Aceste ingrediente vor contribui la acumularea grăsimilor şi va diminua efectul scontat.

Putem, de asemenea, să bem 1-2 ceşti de cafea neagră pe parcursul antrenamentului fizic ce durează două ore. O asemenea abordare va duce la creşterea arderii grăsimilor cu 10% la persoanele supraponderale şi cu 29% la oamenii slabi.

Cafeaua în cura de slăbire: Nu este periculos?

Potrivit Institutului de cercetare a cafelei de pe lângă Universitatea Vanderbilt, cafeaua este în general un produs folositor. Însă, nu ar trebui consumată de femeile însărcinate şi persoanele cu boli de inimă. Circa 400-500 mg de cafeină pe zi sunt inofensive pentru adulţii sănătoşi.

Efectele unui consum mare de cafea

Conform cercetărilor experţilor de la Clinica Mayo, consumul ce depăşeşte 500-600 mg de cafeină pe zi poate să provoace multe efecte nedorite de tipul insomniei, nervozităţii, anxietăţii, tulburărilor gastrice, palpitaţiilor cardiace şi chiar tremur muscular.