Bursa de Valori Bucureşti: România, inclusă pe lista ţărilor cu potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă

(Captură Foto)

Piaţa de capital din România a fost inclusă, conform unei decizii FTSE Russell, publicată joi pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu, informează Bursa de Valori Bucureşti.

În cazul României, actualizarea va depinde de progresele înregistrate în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei şi prezenţa în piaţa a companiilor mari cu valori de tranzacţionare individuale semnificative, se arată într-un comunicat postat pe site-ul BVB.

"Includerea României în Watchlist şi implicit intrarea acesteia pe traseul cu destinaţia pieţelor emergente este unul dintre evenimentele definitorii şi importante din întreaga istorie a pieţei de capital din România. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum şi în strategia de afaceri a BVB, care trebuie implementate într-un mod decisiv. De asemenea, dorim să ne exprimăm angajamentul de a schimba în continuare peisajul pieţei de capital din România şi să le mulţumim partenerilor noştri pentru suport - acţionarii BVB, Membrii BVB, BERD, FTSE, Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi altor instituţii din mediul politic şi economic din România şi din întreaga lume", a declarat Lucian Anghel, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

"Privim cu optimism spre viitor, pentru că am definit în direcţia corectă procesele care trebuiau realizate şi schimbările care trebuiau puse în aplicare, şi, în plus, am avut capacitatea şi cunoştinţele necesare pentru a prioritiza executarea acestora şi a evita greşeli grave în proces. Iar acest lucru tocmai a fost recunoscut de una dintre cele mai respectate agenţii globale de rating a pieţelor. Există încă probleme semnificative care trebuie rezolvate şi sper ca ritmul acestui proces, în condiţiile în care BVB are de multe ori nevoie de cooperarea constructivă a altor instituţii, va fi totuşi unul rapid", a precizat, la rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, în septembrie, Comitetul de Clasificare al FTSE se întruneşte pentru a decide asupra ratingului acordat ţărilor. În cazul în care o piaţă îndeplineşte toate criteriile, aceasta este inclusă pe o listă scurtă (Watchlist) în vederea promovării la o categorie superioară. În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional - MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia) – evaluează piaţa de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă în principal la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţa de capital şi modul în care aceştia pot cumpăra şi vinde acţiuni.