Bunele maniere: "Dacă mă despart de logodnic, trebuie să-i restitui inelul?"

Inele de logodna si verighete
Inele de logodna si verighete (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Un cadou care nu place poate fi întotdeauna reciclat. Cadourile primite de la foşti logodnici pot fi restituite, dacă aceştia le solicită. Iar în cazul în care două persoane se despart, ar fi o idee bună să fie împărţite articolele pe care le-au cumpărat împreună: unul o carte, celălalt televizorul etc. Însă trei reguli de bune maniere nu se pot aplica cel puţin într-un singur caz: cel al inelului de logodnă. Ce se poate face cu acest angajament de dragoste când se rupe logodna?

Inelul de logodnă reprezintă un contract

Nicio altă piatră preţioasă nu transmite omului emoţii atât de puternice ca diamantele. Atunci când cumpărăm un diamant, este foarte important să ştim că în spatele acestei pietre preţioase există milioane de ani de istorie, şi că strălucitorul diamant a acumulat poveştile tuturor celor care au contribuit la naşterea sa, până să ajungă să ne bucure sufletul. Probabil, fără să fim pe deplin conştienţi, acestea sunt motivele care ne împing să dăruim un diamant logodnicei, transformându-l de fapt într-un "contract" de logodnă. Un diamant este pentru totdeauna! Sau nu?

Întrebarea a apărut pe site-ul publicaţiei New York Times, în secţiunea dedicată căsătoriilor: "Ar trebui să restitui inelul de logodnă?". Autoarea articulului clarifică imediat un lucru: dacă inelul a fost dat cu întrebarea "Vrei să te căsătoreşti cu mine?" şi dacă răspunsul a fost "Da", atunci nu este vorba despre o simplă bijuterie, ci despre un adevărat contract. Deci soarta inelului în cazul unei rupturi a logodnei este reglementată prin lege, care se schimbă de la stat la stat, mai ales atunci când este vorba despre un diamant.

Când trebuie restituit

Potrivit legislaţiei din New York, de exemplu, inelul poate fi restituit, dar există şi unele excepţii. Inelul nu va fi returnat dacă unul dintre cei doi parteneri este deja căsătorit (cu altcineva, desigur) sau dacă face parte dintr-un acord economic între cei doi, un fel de compensare pentru un împrumut. Sau în cazul (trivial dar evident) că nu este vorba despre un adevărat inel de logodnă: de exemplu, dacă este dăruit drept cadou cu ocazia Crăciunului, a zilei de naştere şi, de asemenea, de Ziua Îndrăgostiţilor. Dar mai ales dacă cei care îl dăruiesc nu pronunţă cererea de căsătorie.

Când poate fi păstrat inelul de logodnă

Spre exemplu în Montana (SUA) legea este mult mai strictă: inelul de logodnă este "pentru totdeauna", deci, trebuie păstrat pentru totdeauna de cel care îl primeşte. Nu există nicio obligaţie de returnare. În California şi Texas (SUA) a fost aleasă calea de mijloc: inelul trebuie restituit numai dacă decizia de a se despărţi a fost luată de cel care a primit inelul. Pe scurt, dacă persoana care a donat inelul rupe logodna, nu poate nici măcar să pretindă să-i fie restituit. În Kansas (SUA), în schimb, inelul trebuie întotdeauna restituit, indiferent de cine a rupt logodna.

Mai multe informaţii: Should You Give the Engagement Ring Back?, The Marriage Is Over, but the Jewelry Is Mine

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură