"Bucureştiul va semăna din ce în ce mai mult cu Phenianul. Şeful OAR, scrisoare suculentă către primăriţa "Kim Ir Firea"

La fel ca în Coreea de Nord, în Bucureşti a apărut o societate a Primăriei Generale care va omorî libera concurenţă în materie de servicii de arhitectură, va face din practicanţii profesiilor liberale emigranţi, în timp ce Bucureştiul va fi schilodit ca pe vremea comuniştilor, avertizează Şerban Sturdza.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Sturdza, îi atrage atenţia primăriţei Gabriela Firea că acţionează în spiritul dictatorului nord-coreean Kim Ir Sen în materie de urbanism. Mai exact, Sturdza îi reproşează edilului înfiinţarea unei societăţi a Primăriei care se va ocupa de servicii de arhitectură, urmând să asigure coordonarea şi consultanţa proiectelor de infrastructură mare ale Capitalei, pe bani publici, acolo unde este obligatorie respectarea legii 50/1991 de autorizare a construcţiilor, care necesită documentaţie tehnică asumată de un arhitect cu drept de semnătură - CAEN 7111.

Pe lângă faptul că va intra în conflict de interese cu firmele de proiectare din Bucureşti, SC Dezvoltare Durabilă Bucureşti, noua societate, în forma propusă, nu are capacitate nici să primească, nici şi să gestioneze datele urbane, pentru a crea strategii de dezvoltare şi regenerare urbană coerente şi corecte. Haosul existent în Bucureşti va continua, concursurile pentru proiecte vor fi omorâte şi la fel ca medicii, arhitecţii vor lua şi ei calea străinătăţii, atrage atenţia Sturdza.

Redam scrisoarea adresată de Sturdza Primarului General:

"Stimată doamnă Primar General al Micului Paris,

Sau mai degrabă ar trebui să spun al Micului Phenian? Pentru că aţi început să acţionaţi în spiritul aceluiaşi patriotism local precum marele (mă rog...) Kim Ir Sen. Ştiţi, dânsul a fost un om care a crezut că totul se poate rezolva... dar ce încerc eu să vă explic, ar trebui să cunoaşteţi - aţi fost, totuşi, cândva, jurnalistă. Şi, în plus, acţionaţi în acelaşi spirit.

La fel ca în Coreea de Nord, în Bucureşti a apărut o societate comercială, proprietate a Primăriei Generale, sc Dezvoltare Durabilă Bucureşti, care are ca obiect de activitate, după cum ne spune codul CAEN 7111, servicii de arhitectură. Adică:

- studii de fezabilitate care stau la baza caietelor de sarcini pentru achiziţii publice;
- proiecte tehnice pentru construcţia de clădiri şi infrastructură;
- documentaţii de urbanism - PUZ-uri, PUD-uri, amenajări pieţe urbane, spaţii verzi etc.;
- documentaţii de construire (consolidare - prin SC Consolidare - reabilitare, reabilitare termică la blocuri de locuinţe etc.);
- documentaţii de desfiinţare;
- dirigenţie de şantier
- consultanţă pentru activităţi de arhitectură.

Motivaţia acestei societăţi comerciale? Coordonarea şi consultanţa proiectelor de infrastructură mare ale Capitalei, pe bani publici, acolo unde este obligatorie respectarea legii 50/1991 de autorizare a construcţiilor, care necesită documentaţie tehnică asumată de un arhitect cu drept de semnătură - CAEN 7111:

. pentru orice tip de construcţie (locuinţe, instituţii, centre culturale, spitale, învăţământ, administrative, obiective şi dotări publice)
· pentru orice tip de lucrare urbanistică şi documentaţii de urbanism - amenajarea teritoriului, PUZ-uri, PUD -uri pentru drumuri, poduri, pasaje, construcţii, ansambluri, rezidenţiale, infrastructură, spaţiu verde, spaţiu public, amenajare evenimente cu campinguri;
· orice tip de execuţie (construcţie, spaţiu public sau infrastructură)

PMB declară că majoritatea veniturilor vor fi obţinute din încredinţarea de către Municipiul Bucureşti a Studiilor de Fezabilitate, Proiecte Tehnice şi altor elemente ale documentaţiei de urbanism şi construcţii pentru investiţii. Dar recunoaşte că, totodată, va oferi servicii pentru atragere de clienţi persoanelor fizice şi juridice, inclusiv pentru încheierea de parteneriate lucrative cu întreprinderi specializate din ţară şi străinătate. O altă sursă de venituri va fi din activităţi desfăşurate prin personalul propriu sau în asociere cu persoane juridice specializate şi autorizate conform legii, contractând servicii de tip dirigenţie de şantier, inginer independent, experţi etc.

Dar lucrurile nu se opresc aici, la acest posibil conflict de interese cu firmele de proiectare din Bucureşti. Firma de proiectare proprietate a PMB poate interveni INDIRECT, dar pe bani, în activitatea a 17 din celelalte 22 firme ale Primăriei Municipiului Bucureşti, având ocazia să realizare “în casă” şi alte proiecte care necesită asumarea unei documentaţii de arhitectură sau urbanism:

1. Managementul fondului construit (prin Departamentul Proiectare şi Management):

- SC Trust Construcţii Metropolitane - INDIRECT: realizând lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, toate au nevoie autorizare si de un proiect tehnic făcut de SC Dezvoltare Durabilă. În plus, urmărire de şantier - de exemplu spitale de stat, şcoli, grădiniţe, poduri etc.
- SC Consolidări - INDIRECT: este nevoie de autorizare de construire pentru orice lucrare de consolidare - de exemplu, toate clădirile cu risc seismic din Bucureşti, cu probleme la cele de patrimoniu care, s-a mai văzut, nu trec pe la verificare la Ministerul Culturii.
- SC Imobiliare - INDIRECT: administrare de clădiri - autorizaţii de construire sau schimbare de destinaţie şi amenajare, studii urbanistice, viziuni, schimbări de destinaţii, autorizare lucrări de construire/desfiinţare (intră la planificare şi regenerare urbană: tot 7111)

2. Managementul spaţiului public (Prin Departamentul Dezvoltare Urbană – Soluţii Urbane şi Regenerare Urbană):

- SC Întreţinere arbori şi spaţii verzi - INDIRECT: documentaţii de peisagistică;
- SC Parcuri şi grădini - INDIRECT: studii de urbanism, amenajarea teritoriului, peisagistică; arhitectură pentru amenajarea spaţiilor verzi - aici intră, ca exemplu, Parcul Romniceanu care necesită un concurs de reamenajare şi pe baza dorinţelor comunităţii;
- SC Publicitate afişaj - INDIRECT: autorizaţii de construire pentru mijloacele de publicitate ale spaţiilor deţinute de PMB, autorizarea de firme etc.;
- SC Străzi, poduri, pasaje - INDIRECT: documentaţii de urbanism, proiecte tehnice de construcţie, etc.;
- SC Turistic - INDIRECT – care ar administra valorificarea clădirilor de patrimoniu ale PMB şi pot solicita lucrări de autorizare de construire/ modificare/ amenajare etc..

3. Managementul serviciilor publice (Prin Departamentul Dezvoltare Urbană – Soluţii Urbane şi Regenerare Urbană):

- SC Agrement - INDIRECT: documentaţii pentru autorizaţiile de bâlciuri în toate spaţiile publice din Bucureşti, autorizaţii de spaţii comerciale etc;
- SC Cimitire - INDIRECT: gestiunea cavourilor monumente istoric şi a peisajelor culturale ale cimitirelor care au nevoie de documentaţii specific - ex. cimitire de patrimoniu;
- SC Medicală - INDIRECT: documentaţii de autorizare construire etc. pentru toate clădirile medicale ale PMB;
- SC Parking - INDIRECT: intervenţii asupra spaţiului public;
- SC Eco igienizare - INDIRECT: orice lucrare de igienizare (demolare) a unor echipamente urbane considerate depăşite;
- SC Energetică - INDIRECT: tragerea cablurilor este oricum o operaţiune de estetică urbană care necesită studii de amplasament;
- SC Iluminat public - INDIRECT: studii şi documentaţii de arhitectură şi urbanism; iluminatul nu este doar o funcţie, ci este un factor care determină şi influenţează calitatea vieţii; necesită studii de amplasare a stâlpilor de iluminat, design al sistemelor de iluminat şi integrare cu restul mobilierului;
- SC Sport - INDIRECT: bazele sportive au nevoie de autorizaţii de construire - pentru patinoare, terenuri de sport, locuri de joacă etc. etc., sau baze sportive subînchiriate sau vândute.

4. Managementul infrastucturii în relaţie cu spaţiul urban:

Dacă le băgăm la capitolul Smart City, este din nou o chestiune de planificare urbană prin documentaţii - deci CAEN 7111. Unde se duc toate datele urbane acestor societăţi comerciale?

- SC Pază şi securitate - IMPACT MINIM
- SC Protecţie civilă - IMPACT MINIM
- SC Tehnologie - IMPACT MINIM
- SC Trafic - IMPACT MINIM
- SC Transport - IMPACT MINIM

SC Dezvoltare Durabilă Bucureşti, în forma propusă, nu are capacitate nici să primească, nici şi să gestioneze datele urbane, pentru a crea strategii de dezvoltare şi regenerare urbană coerente şi corecte, care preced toate intervenţiile urbane. Planificarea urbană integrată, cea care îi lipseşte absolut Bucureştiului, NU este acoperită. Iar toate aceste societăţi comerciale vor continua haosul existent în Bucureşti, pentru că nu există o ierarhie în planificarea urbană. Şi nici speranţă, pentru că sunt omorâte concursurile pentru proiecte, prin care se obţin maximum de calitate, diversitatea şi evoluţia în urbanism.

Dar nu asta este problemă cea mai mare. Vedeţi domnia voastră, distinsă doamnă Primar General, oricât de decisă veţi fi fiind, nu puteţi da nici o garanţie că tot acest iarmaroc de firme se vor limita doar la ograda Primăriei Generale. Ochii văd, inima cere, după cum bine a spus cine va fi spus. Sao, poate, aţi vrut să daţi de lucru Consiliului Concurenţei? Puteţi da în scris, sub tăişul legii, că nu va apărea un drăcuşor înaripat, cu privire voluntară, care va susura în urechile apelanţilor disperaţi de întârzierile în obţinerea avizelor pentru diverse proiecte că totul va merge uns dacă se va lucra cu firmele Primăriei? Eu pariez, un dolar contra pietricele, vorba yankeilor, că nu o veţi face.

Şi cine îi va selecta pe cei care vor lucra în aceste firme? Pe ce bază? Sub a cui dreaptă şi profesionistă veghere? Sau va merge, în continuare, ca uns, sistemul mioritic de cumetrie? Cu salarii obscene, şi premii date fără de ruşine, şi parandărături, şi subcontractări deocheate?

În plus, ţin să vă reamintesc de piatra de temelie a economiei de piaţă: libera concurenţă. Profesiile liberale, în frunte cu cea de arhitect, vor îngroşa numărul falimentelor şi a şomajului, iar specialiştii după care oftaţi înlăcrimaţi la televiziuni toţi politicienii, vor ţine de urât medicilor pe calea exilului.

Şi încă ceva. În lipsa unei concurenţe reale în domeniul arhitecturii, Bucureştiul a fost schilodit pe vremea comunismului. După pofta inimii conducătorilor. Aşa se va întâmpla şi de acum încolo, dacă nu se face ceva. Din păcate, clasa politică paşte. Iar vocile din arhitectura bucureşteană tac. Din inconştienţă, de frică, iar unii colegi pândesc, lingându-şi buzele în aşteptarea vreunei sinecuri. Iar Bucureştiul? Oraşul va începe să semene din ce în ce mai mult cu Phenianul.

Iar domnia voastră riscaţi să vă căpătuiţi cu o poreclă. Kim Ir Firea. Care dacă se va româniza, va fi jale.

Chimir Firea."