Bosch investigată în legătură cu falsificarea testelor pentru emisii de către Volkswagen

Un furnizor german de piese auto este investigat pentru rolul său în scandalul care a lovit Volkswagen în legătură cu falsificarea testelor pentru emisii. Bosch a furnizat producătorului auto german componente şi programe pentru motoarele sale diesel.
Logo-ul companiei Bosch.
Logo-ul companiei Bosch. (Captură Foto)

Procurorii federali din SUA examinează dacă Bosch, o companie majoră de inginerie industrială, sisteme şi componente pentru industria automobilelor, a colaborat cu Volkswagen în acţiunea de a înşela agenţiile de reglementare din SUA în timpul testelor pentru emisii la motoarele diesel ale producătorului german auto, a raportat joi Reuters, citând surse nenumite apropiate de investigaţie.

Bosch a ajuns în vizorul autorităţile americane deoarece a construit principalul modul de control al motoarelor diesel de la Volkswagen, cunoscut sub numele de EDC17.

Continuă investigaţia

Volkswagen a recunoscut că a instalat în mod intenţionat programul de înşelare a testelor la aproximativ 11 milioane de autovehicule cu motor diesel ce au fost vândute în întreaga lume.

Programul recunoaşte când motorul este testat şi reduce cantitatea de oxid de azot emisă modificând parametrii de funcţionare a motorului. Cu toate acestea, în sarcină normală, pe şosea, cantitatea de noxe emise în timpul funcţionării normale este mult mai mare decât în timpul testelor.

Agenţiile de reglementare nu au stabilit încă dacă Bosch a fost conştientă de intenţiile Volkswagen de a modifica programul de controlare a motorului – un program furnizat de Bosch.

Reuters a făcut referire la un interviu anterior cu Bosch, în timpul căruia compania a declarat că a furnizat clienţilor săi sisteme de administrare a motorului, conform specificaţiilor cerute, adăugând că este în întregime răspunderea fiecărui producător auto cum calibrează şi integrează aceste componente în sistemele autovehiculelor lor, conform Deutsche Welle.

Producătorul auto german Volkswagen a negat la începutul acestei luni afirmaţiile organismelor americane de reglementare care au raportat că vehiculele Volkswagen cu motoare diesel mai mari au fost, de asemenea, echipate cu programe destinate falsificării testelor pentru emisii efectuate în Statele Unite.

Presupusele “măsluiri” raportate de SUA acoperă modele precum Touareg din 2014, Porsche Cayenne din 2015 şi Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8 şi Q5 din 2016.

Compania auto germană a declarat că va rechema în service 8,5 milioane de vehicule cu motor diesel doar în Europa. Pe lângă costurile considerabile pentru repararea vehiculelor nevândute care ar putea conţine controversatul program, pe lângă reducerea volumului de vânzări şi pierderea încrederii consumatorilor, Volkswagen va trebui să plătească amenzi şi taxe legale în valoare de miliarde de euro.

În plus, Uniunea Europeană a căzut de acord recent să adopte noi regulamente controversate privind emisiile la motoarele diesel.