Bombele nucleare americane din Turcia riscă “să fie confiscate de terorişti sau alte forţe ostile”. SUA indică posibila lor mutare

Arsenalul nuclear de la Incirlik se transformă dintr-un argument geopolitic într-o problemă de securitate şi chiar motiv de tensiune între ţările NATO din Balcani. SUA dă semnale că ar vrea să-l mute într-o altă ţară aliată din zonă.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

La începutul lunii august, website-ul Zero Hedge a raportat că Pentagonul se pregăteşte pentru dezvoltarea arsenalului american de bombe nucleare la un cost estimat între 355 miliarde şi un trilion de dolari. Luni, un think tank din SUA, The Stimson Center, a răspuns la această propunere când a publicat un raport numit “B61 Life Extension Program: Costs and Policy Considerations”, în care a criticat îmbunătăţirile planificate la programul american pentru bombe nucleare tactice, susţinând că este o risipă “remarcabilă” de bani şi că desfăşurarea armelor în străinătate ar fi riscantă.

Raportul a adăugat faptul că Washingtonul ar putea face Europa mai sigură prin retragerea bombelor nucleare americane din bazele altor ţări, evidenţiind evenimentele recente din Turcia şi, în mod specific, cele aproximativ 50 de bombe nucleare americane B61 păstrate la baza aeriană turcă din Incirlik.

După puciul eşuat din 15-16 iulie, autorităţile turce au blocat complet baza aeriană respectivă, întrerupând energia electrică şi interzicând orice zbor către şi de la bază în două rânduri.

“Prezenţa continuă a acestor arme în cinci locuri din Europa, în special în Turcia, prezintă riscuri serioase în privinţa confiscării lor de către terorişti sau alte forţe ostile”, a susţinut raportul. Bombele sunt proiectate ca arme tactice, cu lansare de pe avioane cu rază mică de acţiune.

Raportul susţine că bombele sunt aproape depăşite ţinând cont de capacitatea de intimidare nucleară a Statelor Unite.

“Dintr-un punct de vedere al securităţii, este riscantă păstrarea a aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriană de la Incirlik, la doar 112 km distanţă de graniţa siriană”, a susţinut co-autoarea raportului Laicie Heeley. “Aceste arme au o utilitate zero pe câmpul de luptă european şi, în prezent, reprezintă mai mult o povară decât un beneficiu pentru aliaţii noştri din NATO”, a precizat Heeley, membră a programului Budgeting for Foreign Affairs and Defense la Stimson Center.

Situaţia de la baza aeriană din Incirlik depinde de condiţiile din Turcia care, în săptămânile recente, a adoptat o atitudine tot mai beligerantă faţă de SUA.

SUA a adus bombe nucleare tactice în Europa şi Turcia în anii 1950 şi anii 1960, aparent pentru a face faţă armatei şi tancurilor sovietice, în privinţa cărora existau temeri că se vor revărsa pe câmpul de luptă european în cazul unui al Treilea Război Mondial.

Majoritatea arsenalelor nucleare americane au fost retrase din Europa la începutul anilor 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Totuşi, aproximativ 180 de bombe nucleare învechite B61 sunt încă depozitate la şase baze aeriene europene în Belgia, Italia, Germania, Italia şi Turcia – toate fiind membre NATO.

Se crede că Washingtonul păstrează bombe în Turcia pentru a demonstra angajamentul faţă de membra NATO şi ca un mijloc de intimidare a Moscovei. Alte aproximativ 130 de bombe B61 se află la baze în Belgia, Italia, Germania şi Olanda.

Raportul sugerează “retragerea imediată” a tuturor armelor nucleare B61 din Europa şi încetarea fabricării acestor bombe. În acest fel Pentagonul ar salva peste 6 miliarde de dolari, care ar putea fi folosiţi pentru a întări prezenţa militară americană în Europa. “Mişcarea inteligentă ar fi înlăturarea acestor arme din Europa şi o consolidare a forţelor convenţionale care ne protejează de fapt aliaţii NATO”, a propus Barry Blechman, co-fondator al Stimson Center şi co-autor al raportului.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a alimentat în SUA dezbaterea privind situaţia de la Incirlik. Într-un articol de opinie publicat săptămâna trecută în Los Angeles Times, un fost director pentru controlul armelor în cadrul Consiliului pentru Securitatea Naţională a SUA a asemănat situaţia de la baza din Incirlik cu cea a crizei ostaticilor la Ambasada SUA din Iran.

În articolul său, publicat în 11 august, Steve Andreasen, fostul director pentru politică apărării şi controlul armelor în Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, a opinat că armele nucleare tactice B61 depozitate în Turcia au devenit o problemă şi un argument geopolitic.

“În cazul în care comandantul bazei turceşti de la Incirlik ar ordona trupelor sale să încercuiască perimetrul bazei şi să îşi întoarcă armele împotriva soldaţilor americani care păzesc buncărele de acolo unde sunt depozitate armele nucleare?” a declarat fostul oficial, care a sugerat şi alte scenarii dificile ce implică arsenalul nuclear de la Incirlik.